NEIZVJESNA NOĆ

Trebević i dalje u plamenu: Vatrogasci ne mogu ugasiti požar, prijeti opasnost od eksplozija mina!

Hronika30.08.15, 19:13h

Trebević i dalje u plamenu: Vatrogasci ne mogu ugasiti požar, prijeti opasnost od eksplozija mina!
Na istom mjestu je, prema riječima Vukadinić, u požaru prije mjesec dana došlo do eksplozija mina

 

 

Požar koji je danas u popodnevnim satima izbio na Trebeviću u blizini Sarajeva gori u miniranom terenu te vatrogasne jedinice ne smiju intervenisati, ali će stanje pratiti, potvrdio je za Anadolu Agency (AA) straješina Teritorijalne vatrogasne jedinice grada Istočno Sarajevo Njegoš Vukadinić nakon izviđanja terena kojeg je zahvatio plamen na Trebeviću.


"Imaju dva puta obilazna puta gore gdje planiramo izaći u toku dana, ako požar izađe iz tog miniranog dijela, napravit ćemo akciju i čekati. Dobro je da tu možemo prići sa vatrogasnim vozilima što je mnogo lakše", kazao je Vukadinić dodajući kako još uvijek nema intervenacije zbog opasnog terena.


Prema njegovim riječima, gori uglavnom nisko rastinje na području crnogorične šume.


"Prilično je čista šuma i očekujemo da će biti smanjen intenzitet, a možda čak i da se ugasi, a ne možemo ostaviti Lukavicu i Pale bez vatrogasaca, imamo smjene, ali smo dogovorili da izađemo sa ekipama kasnije", dodao je Vukadinić.


Kako je kazao, informacije koje je dobio pokazuju je da na istom mjestu u požaru prošlog mjeseca došlo do eksplozija uzrokovanih minsko-eksplozivnim sredstvima.


"Ne prijeti požar kućama, ima par kuća preko ceste, u selu Studenkovići, tu je smanjen intenzitet. Neke opasnosti nema velike", dodao je Vukadinić.


Prema njegovim riječima, još uvijek nije moguće potvrditi da li je požar izazvan ljudskim faktorom ili samo visokim temperaturama zraka.


"Teško da ovdje dolazi do samozapaljenja, da li ljudi nešto rade i ostave otvorenu vatru, mi u to ne ulazimo, naše je da gasimo. Čekat ćemo i spremati se da uđemo da ga lokalizujemo, bez panike", zaključio je Vukadinić.

 

 

(Anadolija/aa/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook