Antiimigracijska politika premijera Orbana

Mađarska se od Srbije ogradila bodljikavom žicom, slijedi podizanje golemog zida od četiri metra

Hronika30.08.15, 13:56h

Mađarska se od Srbije ogradila bodljikavom žicom, slijedi podizanje golemog zida od četiri metra
MAĐARSKA je završila postavljanje ograde od bodljikave žice na granici sa Srbijom. Ograda je namijenjena odbijanju desetaka tisuća izbjeglica koji u tu zemlju naviru iz Srbije, objavilo je mađarsko ministarstvo obrane

 

Ograda se sastoji od tri linije bodljikave žice, a postavljena je na dužini od 175 kilometara granice sa Srbijom. Ipak, prema izvještajima međunarodnih medija, ograda nije učinkovita u zaustavljanju izbjeglica koji su se namjerili probiti dalje na zapad tim putem.

 

Sljedeća faza uključuje izgradnju drvenog zida visokog četiri metra, a radnici i vojnici mađarskog ministarstva obrane već su započeli s gradnjom barijere.

 

Cijeli projekt "zida", najavljen od strane mađarskog premijera Viktora Orbana početkom lipnja, trebao bi biti dogotovljen kroz nekoliko mjeseci.

 

Granicu nadzire 1000 graničara

 

Mađarske vlasti tvrde kako je u zemlju od početka godine ilegalno, iz smjera Srbije, ušlo preko 60.000 izbjeglica.

 

Područje granice trenutačno nadzire oko 1000 graničara, a njihov bi broj trebao narasti na 3000 početkom rujna.

 

Antiimigracijska politika Fidesza Viktora Orbana u Mađarskoj uživa potporu birača, a najnoviji potezi mađarskog premijera nastavljaju zabrinjavati zapadne diplomate u toj zemlji.

 

Podsjetimo, ovog kolovoza na granicama Europske unije zabilježen je rekordan broj izbjeglica, njih 107 tisuća, kako javlja Frontex.

 

Najveća skupina tražitelja azila po nacionalnosti u 2015. godini su Sirijci, a na drugom mjestu nalaze se Afganistanci.

 

U Mađarsku jučer ušlo 2700 izbjeglica

 

Usprkos ogradi od bodljikave žice, izbjeglice nastavljaju masovno pristizati u Mađarsku preko srpsko-mađarske granice te ih je u subotu bilo 2700, po brojkama policije iznesenima u nedjelju.

 

Oko "2700 osoba prešlo je srpsko-mađarsku granicu u subotu na ilegalan način", priopćila je mađarska državna policija.

 

"Stanje je mirno u nedjelju ujutro, nije bilo incidenata tijekom noći sa subote na nedjelju", dodaje se u priopćenju.

 

Po informaciji srpskog dopisnika mađarske novinske agencije MTI, priljev migranata se nastavlja.

 

Zidovi se podižu diljem Europe

 

Barikade tog tipa podignute su još i u Grčkoj, Španjolskoj i Bugarskoj. Grčka je tako 2012. godine podigla barijere kako bi zaustavila pristizanje izbjeglica iz smjera Turske.

 

Bugarska je ove godine najavila podizanje ograde na granici koja bi se trebala prostirati na 160 kilometara granice te zemlje i Turske.

 

U francuskom gradu Calaisu Velika Britanija nedavno je podigla nove barijere kako bi osigurala željezničku liniju između Francuske i Velike Britanije. Cijeli projekt stajao je Britance oko 10 milijuna dolara.

 

Ukrajina se sprema na ogroman projekt, vrijedan 250 milijuna dolara, koji bi omogućio da se granica između te zemlje i Rusije, duga 1900 kilometara, stavi pod nadzor. Slične planove ima i Estonija, koja želi podići ogradu diljem svoje 112 kilometara duge granice s Rusijom.

 

(index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook