Izuzetno opasno

Koristite štapiće za uho svako toliko? E pa nakon ovoga vam to više neće pasti na pamet!

Lifestyle29.08.15, 19:01h

Koristite štapiće za uho svako toliko? E pa nakon ovoga vam to više neće pasti na pamet!
Štapići za uši mnogima su neizostavan dio pomagala za održavanja higijene, no stručnjaci se slažu – mogu biti itekako štetni za zdravlje

 

Da je čistoća polovica zdravlja istinita je izreka, no kada je u pitanju čistoća ušiju, dolazi se do iznenađujuće spoznaje. Naime, mnogo ljudi štapiće za uši koristi pogrešno i tu je već prvi korak koji vodi u mnogobrojne probleme. Stručnjaci ističu da se štapićima treba čistiti samo dio ušne školje, i to onaj “vanjski”. Odnosno, štapić ne biste smjeli gurati duboko u uho.

 

Vosak štiti uši, a uši se čiste same!

 

Ušni vosak, tj. cerumen, zapravo štiti uho, sprječava ulazak prljavštine koja bi mogla doprijeti i do bubnjića, djeluje antibakterijski i antigljivično, sprječava zadržavanje vode u uhu. Kada se voska stvori više, on sam izlazi kako pomičemo čeljust (kod govora ili pak žvakanja).


Štapićima cerumen gurate natrag u uho te tako možete uzrokovati bolokadu ušnog kanala i oslabljenje sluha. Također, štapićem možete ozlijediti bubnjić ili pak izazvati svrbež jer stalno čišćenje uha isušuje kožu koja potom puca i otvara put bakterijama i gljivicama koje slobodno ulaze u tijelo.

 

Kako onda čistiti uši?

 

Umjesto da u uho gurate štapiće koji mogu nanijeti više štete nego koristi, uši možete čistiti otopinom octa, medicinskog alkohola i obične vode. Tom otopinom možete nakapati uho, a čistiti ga možete i običnim ručnikom – samo vanjski dio ušne školjke.

 

Ako se pak ne možete odreći štapića, koristite ih što manje i nemojte ih gurati duboko u uho.

 

(dnevno.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook