Uspješna biznis priča

Kad sudžuk i sevdah stignu u Finsku: Tešnjak otvorio bosanski restoran i napravio bum!

Biznis Klub29.08.15, 11:06h

Kad sudžuk i sevdah stignu u Finsku: Tešnjak otvorio bosanski restoran i napravio bum!
Porodica Elezović porijeklom iz Tešnja, koja već nekoliko godina živi u Finskoj, otvorila je ove godine restoran u kojem se, uglavnom, nude specijaliteti sa područja Bosne i Hercegovine i Balkana, što je privuklo veliku pažnju stanovnika te skandinavske zemlje, javlja Anadolu Agency (AA)

 

Vlasnik restorana "Meri Produkt Malax" Besim Elezović u razgovoru za AA je kazao kako je ovo prvi bh. restoran u Finskoj u kojem se služe tradicionalna jela iz BiH.

 

"To je zapravo firma u sklopu restorana. Firma proizvodi poznate bh. proizvode i jedini smo registrovani proizvođači suhog mesa i sudžuke u Finskoj. Osim toga, pravimo ćevape, sudžukice i ostale delikatese. U našem restoranu imamo veliki izbor bh. hrane, kao što su pite, begova čorba, ćevapi. Sve je proizvedeno od 100 posto goveđeg mesa", rekao je Elezović.

 

Istakao je kako je već godinama planirao da otvori ovakav restoran koji, kako kaže, dosta posjećuju i Finci, a ne samo ljudi porijeklom iz BiH i iz zemalja Balkana.

 

"Ove godine sam, eto, uspio da otvorim restoran o kojem sam dugo maštao. Restoran dosta puno posjećuju Finci, Šveđani, pored naših iz BiH, ljudi iz Makedonije, Kosova. Ovi iz regiona se osjećaju kao kod kuće kada su u našem restoranu, jer gostima puštamo sevdalinke. Ali i Fincima se sve to sviđa, posebno hrana, i veoma su zainteresovani za sve naše proizvode", kazao je vlasnik restorana koji je rođen u Tešnju.

 

Napomenuo je i kako se njihovi proizvodi nalaze u ponudi nekih od poznatih finskih lanaca hrane, zbog čega je posebno ponosan.

 

"U posljednje vrijeme nam se javljaju mnoge poznate firme na ovim prostorima koje žele da sarađuju s nama i vrlo nam je drago zbog toga. Mogu vam kazati da je naša bosanskohercegovačka kuhinja ovdje vrlo dobro primljena. Na ovaj način promovišemo i BiH i njenu kuhinju i vrijednosti", istakao je Elezović.

 

Fincima se naročito sviđaju suhomesnati proizvodi koje rade na tradicionalni bosanski način, a imaju i mesnicu u kojoj prodaju te proizvode.

 

"Svojim proizvodima po receptima bosanske tradicionalne kuhinje, kao i bosanskog tradicionalnog načina sušenja i proizvodnje mesa, sve više osvajamo tržište u Finskoj. Tako Fincima uspijevamo predstaviti sve više proizvoda iz BiH", kazao je Elezović.

 

Posebnu pažnju privlači bosanska kafa, ali i mineralna voda koja se uvozi iz BiH.

 

Na kraju razgovora je poručio kako je u poslovnom svijetu vrlo važno imati dobru ideju i poslovni plan i što prije krenuti u njegovu realizaciju, napominjući kako je najbitnije u svakom poslu pokazati posvećenost, disciplinu i naporan rad.

 

Elezoviću u vođenju restorana i firme pomažu supruga i kćerka Amina, koja je nedavno izabrana za "Omladinca godine" u općini Malax u kojoj žive.

 

(AA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook