Stopirana mljekara Livno na carini

A šta kad s punim kamionom sira koji je odobrila EU i certifikatom broj jedan na granici saznaš da je blokiran izvoz?!

Hronika29.08.15, 10:00h

A šta kad s punim kamionom sira koji je odobrila EU i certifikatom broj jedan na granici saznaš da je blokiran izvoz?!
Priča o izvozu mlijeka i mliječnih proizvoda na zapadnoeuropsko tržište nije živjela ni jedan dan, a tako ni radost četiri mljekare iz BiH, među kojima je Mljekara Livno koja je o suspenziji BiH s izvozne liste doznala na najgori mogući način - na carini s punim kamionom sira i certifikatom broj 1 u ruci, kazao je za Večernji list direktor Mljekare Željko Marijan

 

Izvor: Večernji list

 

 - Dogodila nam se blokada kada je veterinarski inspektor trebao u certifikat upisati podatke koje smo prijavili Europskoj uniji, nije moglo, i onda smo tražili mišljenje Ureda za veterinarstvo BiH koji isto nije bio informiran. Tek kasnije smo doznali da se jedna od članica Europske unije žalila, kaže. I onda je uslijedio poznati rasplet priče.

 

Za ovdašnju Mljekaru Livno izvoz u Hrvatsku nakon pauze od godinu i pol dana značio je mnogo, no, u financijskom pogledu nije napravljena velika šteta. - Imamo jednu pozitivnu stvar što smo s turskom tvrtkom dogovorili izvoz gdje smo napravili jedan, po meni, jako dobar ugovor. Ugovorene su dosta velike količine na osnovi onoga što mi sad radimo, tako da smo, bez obzira na ove posljednje događaje, svakako planirali povećati naš otkup, proizvodnju i izvoz, kazao nam je direktor Marijan, kao i to da će, zahvaljujući i suradnji s UNDP-om, koji je rekonstruirao jednu otkupnu stanicu na području Bosanskog Grahova, ponovno početi s otkupom mlijeka na području te općine.

 

zeljko-marijan

 

Inače, iz Livna je prije desetak dana u Tursku izvezena 21 tona sira tako da će se, bez obzira na hrvatsko tržište, ići sa stopostotnim proširenjem kooperantske mreže i otkupa mlijeka. Ipak, kako su nam rekli, ostaje žal zbog nedovršene priče o izvozu u Europsku uniju jer je ovdašnjoj mljekari Hrvatska ipak tržište broj jedan kad je u pitanju Livanjski sir.

 

Ljubomir Kalaba, direktor Ureda za veterinarstvo BiH, potvrdio je za medije kako će početkom idućega tjedna u Bruxellesu biti održan sastanak s predstavnicima EU na kome će razgovarati o izvozu mlijeka iz BiH u EU. Kalaba kaže kako bh. vlastima još uvijek nije objašnjeno zašto je Hrvatska uložila žalbu i što konkretno smatra spornim.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook