Kad pukne ljubav

Razlog će izazvati veliku 'buru': Zašto žene češće traže razvod?

Lifestyle28.08.15, 19:30h

Razlog će izazvati veliku 'buru': Zašto žene češće traže razvod?
Muškarci i žene u jednakoj mjeri iniciraju prekid veze, ali statistika je drugačija kod razvoda braka. Odavno je poznato da žene češće pokreću razvod, ali do sada se nisu preispitivali njihovi motivi za tu odluku

 

Novo istraživanje pod vodstvom Michaela Rosenfelda, profesora sociologije na Stanfordu, potvrdilo je da žene češće iniciraju razvod braka.


Prema analizi podataka skupljenih između 2009. i 2015. godine u anketama u kojima je sudjelovalo više od 2.500 parova, žene su u 69 posto slučajeva bile te koje su tražile razvod. Zanimljivo je kako je statistika drugačija kod 'neozakonjenih' veza – ovdje muškarci i žene podjednako preuzimaju ulogu osobe koja inicira prekid.

 

Sociolozi su dugo (i pogrešno) pretpostavljali kako se to događa zato što žene zbog veće osjetljivosti teže podnose uspone i padove u braku, ali sada je otkriveno kako za razvod ipak imaju puno dublje motive, piše Time. 


Iniciranjem razvoda žene odgovaraju na konvencionalne uloge supružnika koje još uvijek nisu u suglasju s promjenama na području jednakosti spolova. Udane žene koje su sudjelovale u istraživanju izražavale su svoje nezadovoljstvo s kvalitetom odnosa u braku, u usporedbi s odnosom koji su imale s partnerom prije braka.

 

Brak kao institucija sporo prihvaća jednakost. Žene još uvijek uzimaju prezime muža, mnoge to rade pod pritiskom. Muževi još uvijek očekuju da žena radi većinu kućanskih poslova i sama brine o djeci, kaže Rosenfeld.

 

Objašnjava kako veze uz sebe 'ne nose povijesnu prtljagu te su zbog toga fleksibilnije i lakše se prilagođavaju modernim očekivanjima i jednakosti spolova'.

 

(zadovoljna.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook