SNAGA KOJA KROJI SVIJET

Rusija i Amerika najopasniji rat ne vode ni raketama, ni nuklearnim oružjem, nego nečim puno opasnijim

Hronika27.08.15, 20:50h

Rusija i Amerika najopasniji rat ne vode ni raketama, ni nuklearnim oružjem, nego nečim puno opasnijim
SAD i Rusija važe za dve strane istog novčića. Dve sile, čiji sukob traje, sa manjim ili većim intenzitetom, još od kraja 2. svjetskog rata, kada su jedini put djelovale udruženo u borbi protiv tada najveće prijetnje po svjetski poredak - Hitlerove Njemačke, nikako ne uspijevaju da se slože. U vječitom odmjeravanju snaga ove dvije države glavnu riječ ne igraju ni rakete, ni nuklearno oružje, ni broj vojnika, već - riječi

Dugo su Sjedinjene Države dominirale svjetskom medijskom scenom, što je naročito bilo primjetno nakon kraha SSSR, kada je Rusija bila oborena na pleća.

 

Sa dolaskom Vladimira Putina na čelo, država je i te kako ojačala, a s tim i njena propagandna moć, koja je u ovom trenutku možda čak i veća od američke.
 

I jedni i drugi nemilice "bombarduju" čitaoce, slušaoce i gledaoce svojim ideološkim sadržajem, trudeći se da budu što uverljiviji. 
 

Najjače propagandno oružje SAD - mediji i Hollywood

 

Sjedinjene Američke Države već decenijama kao jedno od najjačih oružja podjednako koriste medije i svoju filmsku industriju - Hollywood
 

Medijske kuće kao što je CNN kao po pravilniku već imaju spreman repertoar kojim podržavaju i opravdavaju akcije SAD, istovremeno pripremajući nekoliko scenarija o razlozima istih, koji se umjesno serviraju kako američkoj, tako i svjetskoj javnosti.
 

Odmah po početku sukoba u Ukrajini, mediji u SAD su orkestrirano osuli paljbu po svrgnutom predsjedniku Viktoru Janukoviču, nazvavši ga "Putinovim pijunom" i "čovjekom koji koči Ukrajinu na putu ka EU", dok su krvavi protesti na Majdanu nazvani "pobjedom slobode i demokratije".

 

Holivudska industrija savršeno je sinhronizovana sa američkom spoljnom politikom. Tako možemo primjetiti da se ubrzo nakon početka intervencije američke vojske pojavi "novi holivudski hit" sa tom tematikom.
 

 

Srbija se takođe nekoliko puta našla "u nemilosti" Hollywooda, te smo imali priliku da gledamo ostvarenja u kojima su Srbi predstavljani kao mafijaši, teroristi, dok u filmu "Mirotvorac" George Clooney i Nicole Kidman spasavaju zgradu UN-a od pomahnitalog Srbina koji želi da podmetne bombu.

 

Sijaset filmova snimljeno je o borbi američkih vojnika u Afganistanu, pa u Iraku protiv Sadama Huseina, do novijih ostvarenja o ratu u Libiji ili dostignućima američkih snajperista koji se "bore za slobodu daleko od kuće", a neki čak  osvajaju i "Oskare".
 

Efekat Hoollywooda mogao se vidjeti i prije četvrt vijeka u ostvarenjima kao što je čuveni film sa legendarnim Robinom Willijamsom, "Dobro jutro, Vijetname", gdje je rat američke vojske u toj azijskoj zemlji umešno prikazan u sjenci priče o neobičnom, pomalo pacifistički nastrojenom di-džeju koji prkosi nadređenima.
 

Pored toga, gotovo da nema serije ili filma bilo kog žanra u kojima se na neki način ne "provuče" određena opaska ili scena koja gledaocu svjesno ili podsvjesno usađuje poruku koja SAD predstavlja u pozitivnom svjetlu.

 

Uzdizanje ruske propagandne moći

 

Rusija još od vremena Josifa Staljina i njegove "Pravde" nije imala ubjedljiv medij kojim je ozbiljnije mogla da utiče na svijet.
 

 

Poslije skoro dvije decenije potpune medijske nemoći van svojih granica, Rusija je uspjela da pokrene svoju propagandnu mašineriju, koju možda i najbolje predstavlja televizija "RT", koja se finansira direktno iz državnog budžeta.
 

 

Ruski medijski utjecaj proširio se po čitavom svijetu, a možda i ključni potez (pored ogromnog finansijskog ulaganja, naravno) bilo je otvaranje deska na engleskom jeziku. Tako danas u ruskim medijim možemo čitati o svakodnevnici u SAD, Velikoj Britaniji ili Australiji, ali isto tako o drugom, oštrom i kritičkom uglu na račun SAD i njenih saveznika, što je ranije bilo praktično nemoguće, makar na globalnom nivou.
 

O vrtoglavoj popularnosti i ogromnom uticaju govori i to što je RT postao najposjećeniji kanal na YouTubeu.

 

Vladimir Putin je očigledno shvatio u čemu su SAD toliko decenija bile  bolje od njegove zemlje, te je rešio da tas medijske moći prebaci na stranu Rusije. Uslijed ogromnih ulaganja Rusije u svoju medijsku mašinu, SAD se možda po prvi put u novijoj istoriji nalaze u podređenoj poziciji u propagandom dvoboju.
 

U tom ratu informacija, i Rusija i SAD neodoljivo podsjećaju na basnu o čuvena dva ovna na brvnu, od kojih nijedan ne želi da popusti i napravi korak unazad. 
 

Najveća žrtva propagandnog dvoboja dvije najveće svetske sile nisu ni čitaoci, ni gledaoci, već - istina. Jer ona se, kao i uvek, nalazi negdje između.

 

 

(blic.rs/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook