FOTO/ Ne možemo ukloniti rak, ali im možemo pomoći da ga pobijede!

Majke više neće morati da 'spavaju' na stolicama: Roditeljska kuća u Sarajevu u oktobru otvara svoja vrata!

Hronika28.08.15, 13:39h

Majke više neće morati da 'spavaju' na stolicama: Roditeljska kuća u Sarajevu u oktobru otvara svoja vrata!
Veliki humani projekat pod nazivom Roditeljska kuća, koji vodi Udruženje "Srce za djecu koja boluju od raka", privodi se kraju, a zvanično otvaranje planirano je za kraj oktobra

 

Užasavajuće slike iz Pedijatrijske klinike Jezero u Sarajevu, gdje majke "spavaju" na stolicama uz svoju teško oboljelu djecu, jer za njih ne postoji dovoljno kreveta niti bilo kakav drugi smještaj, uskoro bi trebale postati prošlost. Bar kada je riječ o djeci koja boluju od malignih oboljenja i moraju boraviti i primati terapiju u sarajevskoj dječijoj bolnici.  


Naime, veliki humani projekat pod nazivom Roditeljska kuća, koji vodi Udruženje "Srce za djecu koja boluju od raka", privodi se kraju, a zvanično otvaranje planirano je za kraj oktobra.


Projekat Roditeljska kuća predstavlja građevinski objekat sa 666m² korisnog prostora za stanovanje, sa kompletnom infrastrukturom prilagođen za korištenje po principu 10 jednosobnih jedinica i sanitarnim dijelom, zajedničkom kuhinjom za cijeli objekat, te odvojenim prostorijom za Udruženje, sobom sa psihologa i posebnom prostorijom za igraonu za djecu u funkciji jednodnevnog boravka.

Benefiti Roditeljske kuće

•    Minimalno provođenje vremena u bolnici
•    Druženje i razmjena iskustva
•    Radionice i savjetovališta
•    Porodična atmosfera
•    Psiho – socijalna podrška
•    Multidisciplinarni rad stručnjaka različitih profila sa djecom i roditeljima


Projekat se gradi u krugu Pedijatrijske klinike KCUS na zemljištu koje je Udruženje dobilo od Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.


Sve se promijenilo prije šest godina


Kada je prije šest godina na čelo Upravnog odbora Udruženja došao Zlatan Velagić, ovdašnjoj javnosti poznat i kao jedan od vodećih ljudi kompanije Tuzla-kvarc i prijavitelja korupcije u Tuzlanskom kantonu, stvari počinju da se mijenjaju na bolje i Udruženje 2012. godine ulazi u realizaciju ovog značajnog projekta ne samo za BiH, već i za cijeli region i Balkan.   


- S ponosom mogu da kažem da smo nosioci jednog od najvažnijih projekata u regionu - Roditeljska kuća u Sarajevu, u krugu Pedijatrijske klinike Jezero, koja će biti od velike pomoći u liječenju djece koja boluju od malignih oboljenja, kao i za njihove roditelje. Ova Roditeljska kuća jedinstvena je na području Balkana i može da se poredi sa sličnim kućama koje postoje u jednoj Njemačkoj, Italiji i drugim svjetskim i evropskim centrima, pojašnjava Velagić i dodaje da vrijednost cijelog projekta iznosi 1.200.000 KM te da je najveći dio sredstava obezbijeđen.


- Udruženje je putem donacija i vlastitim akcijama obezbjedilo 1.050.000 KM, potrebno je prikupiti još oko 150.000 KM, kaže Velagić.

 

Ukoliko se odlučite da pomognete oboljeloj djeci, kontaktirajte:

Adresa
Udruženje „Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH“
Himze Polovine 21
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
Kontakt
Tel/fax: 00 387 33 215 416
GSM:     00 387 62 599 344
E -mail:  [email protected]
Web:      www.srcezadjecu.ba

Domaći platni promet:                 161 00000 388 901 24
Za uplate iz inostranstva:    BA39161  00000 388 901 24
                                            S.W.I.F.T. šifra  RZBABA2S
                                                 Raiffeisen bank d.d. BiH


Inače, Zlatan Velagić se u rad Udruženja "Srce za djecu koja boluju od raka" uključio nakon vlastitog teškog iskustva, nakon što mu je kćerka bolovala od leukemije i liječila se na KCUS-u. Poslije nekoliko godina hemoterapije i borbe za njen život, odlučio je da svojim doprinosom liječenje i oporavak teško bolesne bh. djece učini koliko je moguće lakšim, kao i da pomogne njihovim roditeljima.

zlatan-velagic
Zlatan Velagić se u rad Udruženja uključio nakon vlastitog teškog iskustva, nakon što mu je kćerka bolovala od leukemije i liječila se na KCUS-u. Poslije nekoliko godina hemoterapije i borbe za njen život, odlučio je da svojim doprinosom liječenje i oporavak teško bolesne bh. djece učini koliko je moguće lakšim, kao i da pomogne njihovim roditeljima

 

Mi ne možemo ukloniti rak, ali možemo im pomoći da ga pobijede!


Kako je liječenje od malignih oboljenja težak i mukotrpan proces, i zahtijeva ogromnu fizičku i psihičku snagu te mnogo materijalnih sredstava, a oboljela djeca dolaze iz svih krajeva BiH i različitog su materijalnog stanja, jedan od gorućih problema sa kojim su se naši roditelji susretali bila je nemogućnost kontinuiranog boravka uz bolesno dijete, a održavanje porodične atmosfere dokazano poboljšava opću zdravstvenu sliku djeteta i mogućnost njegovog  izliječenja.


Ideja projekta primarno je da se obezbijedi kontinuirani smještaj djeci oboljeloj od raka i njihovim roditeljima, a koji dolaze na liječenje van Kantona Sarajevo.


Inače, roditeljima oboljele djece koja treba da se liječe u Sarajevu, putem Udruženja "Srce za djecu koja boluju od raka" obezbjeđuju se besplatni troškovi, režije i transport.

 

Slijede novi projekti

 

Ohrabreni uspješnom realizacijom projekta Roditeljska kuća, Upravni odbor Udruženja je opredijeljen da u narednom periodu organizuje i realizira novi idejni projekat izgradnje „Centra za rehabilitaciju i oporavak djece koja boluju od raka“ na jednoj od planina u okolini Sarajeva.

 

U ovom rehabilitacionom centru djeca će nakon hemoterapije moći koristiti prirodne resurse na jačanju organizma, jer je dokazano da boravak na planinskom zraku jača krvnu sliku i imunitet, što je jedan od najvažnijih faktora u rehabilitaciji i oporavku djece nakon dugotrajnog liječenja na Hematoonkološkom odjeljenju KCU Sarajevo.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook