POTVRĐENO SVIH PET KANDIDATURA

Imamović, Nikšić, Đikić, Pudarić ili Lazović: Ko će biti novi lider socijaldemokratije u BiH?

Front27.08.15, 16:22h

Imamović, Nikšić, Đikić, Pudarić ili Lazović: Ko će biti novi lider socijaldemokratije u BiH?
Na današnjoj sjednici Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH članovi su razmatrali izvještaj Centralne izborne komisije SDP BiH o ispunjenim uslovima za kandidature za predsjednika SDP BiH i potvrdili da je pet kandidata ispunilo sve uslove, a to su Emir Đikić, Jasmin Imamović, Miro Lazović, Nermin Nikšić i Svetozar Pudarić

Na osnovu Pravilnika o održavanju unutarpartijskih izbora za predsjednika SDP BiH, a u cilju osiguravanja ravnopravnih uslova za predstavljanje svih kandidata za predsjednika partije, članovi Predsjedništva su usvojili Odluku o pravilima predstavljanja i debati kandidata za predsjednika SDP BiH. Tako će do 20. septembra, dana održavanja predsjedničkih izbora, biti održano 12 debata u svim kantonalnim i regionalnim organizacijama SDP BiH, na kojima će svi kandidati imati priliku da ravnopravno predstave svoje programe i odgovaraju na pitanja okupljenih članova.

 

Članovi Predsjedništva su osudili nedavno ponuđeni mehanizam koordinacije koji, kako navode, predstavlja još jedan pokušaj narušavanja državnih nadležnosti, a sve u cilju jačanja kantona i njihovih ovlasti, što, na kraju, dovodi do mogućnosti blokiranja evropskog puta BiH.

 

- Članovi su pozvali izvršnu vlast na svim nivoima, a posebno Vijeće ministara BiH, da ne dozvole evidentno kršenje Ustava BiH, jer je vanjska politika, u što spadaju i pregovori sa Evropskom unijom, isključiva nadležnost države - saopćeno je iz SDP-a.

 

Predsjedništvo SDPBiH je razmatralo i problem kredita bh. građana u švicarskim francima i usvojilo zaključak da se u narednim danima organizuje sastanak sa predstavnicima udruženja i građana koji su pogođeni navedenim problemom.

 

Na sastanku će biti dogovoren zajednički model za rješenje ovog problema te buduće djelovanje SDPBiH u zakonodavnim organima po ovom pitanju, navodi se u saopćenju.

 

(FENA/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook