NAKON VIŠEMJESEČNE ISTRAGE

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Nasera Orića i Sabahudina Muhića

Hronika27.08.15, 15:24h

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Nasera Orića i Sabahudina Muhića
Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, nakon višemjesečne istrage koja je provedena u suradnji sa Državnom Agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) i MUP-om RS-a, podigao je optužnicu protiv Nasera Orića i Sabahudina Muhića


Optuženi se terete da su tokom rata i oružanog sukoba između Armije RBiH i VRS, na području Srebrenice i Bratunca, u svojstvu zapovjednika i pripadnika snaga Armije RBiH, postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija.

 

U optužnici se navodi da su optuženi, tokom 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac, počinili ubistvo tri zarobljenika srpske nacionalnosti. Optuženi se terete za kazneno djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz članka 144. KZ SFRJ.

 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 

Tužiteljstvo BiH će u istom kaznenom predmetu uputiti zahtjev Švicarskoj Konfederaciji za izručenje Elfete Veseli, koja je osumnjičena da je tokom 1992. godine počinila kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva - ubistvo malodobnog dječaka srpske nacionalnosti.

 

 

(FENA/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook