Oglasio se nakon stravičnog čina

Ubica novinara u manifestu otkrio motive za zločin: Redakciji ABC-a poslao 23 stranice dug faks

Hronika27.08.15, 08:59h

Ubica novinara u manifestu otkrio motive za zločin: Redakciji ABC-a poslao 23 stranice dug faks
Napisao je da su ubistva odgovor na masakr u Charlestonu

 

Vester Lee Flanagan, 41-godišnji ubica dvoje novinara, Alison Parker (24) i Adama Warda (27) u srijedu u Virginiji, napisao je kako ga je na stravičan čin ubistava bivših kolega nagnao masakr iz crkve u Charlestonu kada je 21-godišnji Dylan Roof ubio devet crnaca, piše Independent.

 

Flanagan je nakon zločinačkog čina u srijedu pobjegao na drugi kraj države, 275 kilometara od poprišta zločina kada ga je po automobilskim tablicama identificirao saobraćajni policajac, prenosi dpa. Kada ga je policajac pokušao zaustaviti, Flanagan, poznat po profesionalnom imenu Bryce Williams, sletio je automobilom s ceste i ustrijelio se, a preminuo je u bolnici nedaleko od Washingtona.

 

Odgovor na rasizam

 

Iz ABC Newsa objavili su kako su dobili 23 stranice dug faks koji im je poslao Flanagan, dva sata nakon što je u trgovačkom centru ubio bivše kolege. Redakciju je i nazvao je nakon što je poslao faks kako bi rekao da je policija krenula za njim, te kako je velika potjera za njim u toku.

 

U manifestu koji je poslao piše da je motiv njegova napada upravo masakr iz Charlestona, kada je Dylann Roof (21) iz Columbije u Južnoj Karolini nakon višemjesečnog planiranja, upao u crkvu afroameričke zajednice i hladnokrvno ubio devetero ljudi. Flanagan je svoj današnji napad nazvao “odgovorom na rasizam iz Charlestona”.

 

“Zašto sam to učinio? Stavio sam depozit na pištolj 19.6. A strava u crkvi u Charlestonu se dogodila 17.6.”, napisao je protumačivši to kao znak na djelovanje.

 

Masovnog ubicu nazivao ‘svojim dječakom’

 

Razvidno je kako je Roofov rasistički zločin potaknuo Flanagana na ono čime je juče zgrozio svijet. Osim toga, u pismu je spomenuo još jednog masovnog ubicu, Seung-Hui Choa, pišući o njemu kao o “svom dječaku”. Seung-Hui Cho je psihički poremećeni student koji je 2007. ubio 32 svojih kolega na Virginia Tech univerzitetu, a potom presudio sebi.

 

vester-lee-flanagan

 

ABC navodi kako se u pismu Flanagan često gubi u svojim rečenicama, te kako njegov manifest obiluje različitim pritužbama. Tuži se na rasnu diskriminaciju, seksualno uznemiravanje i maltretiranje na poslu koje je, kako piše, doživio.

 

Žrtva rasističkih i homofobnih ispada

 

Rekao je da su ga tokom života napadali i crni muškarci i bijele žene, te da je stalno bio žrtva nekih napada. Situacija mu je bila otežana i zbog toga što je homoseksualac i crnac. “Ovo zvuči kao da sam ljutit. I jesam. I imam pravo biti. Ako napuštam ovu zemlju, jedino što želim osjetiti je mir,” piše u faksu dugom 23 stranice. “Pucnjava u crkvi je kap koja je prelila čašu, ali ja sam bio stalno ljutit. Ja sam bio kao ljudsko bure baruta koje je samo čekalo kada će eksplodirati”, napisao je Flanagan.

 

Bijela kuća poziva na izmjenu zakona o oružju

 

Bijela kuća danas je saopćila da oružani napad na novinare u Virginiji u direktnom prenosu pokazuje da je nasilje u SAD-u postala učestala pojava te da je nužno poduzeti mjere za pooštravanje zakona o posjedovanju oružja, javlja Hina.

 

“Ovo je još jedan primjer oružanog nasilja koje postaje sve učestalije”, kazao je glasnogovornik Josh Earnest. On je pozvao Kongres da usvoji mjere kontrole koje je predsjednik Barack Obama predložio nakon pokolja u osnovnoj školi Sandy Hook 2012. godine, a koje su zastupnici tada odbacili. Earnest je kazao da samo Kongres može provesti zdravorazumske mjere u cilju smanjivanja oružanog nasilja.

 

(Telegram.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook