Autorice iz Zagreba stižu u Sarajevo

Otvaranje izložbe 'p(ogledi)' u JAVA galeriji 15. augusta

DEPO Art10.08.15, 10:54h

Otvaranje izložbe 'p(ogledi)' u JAVA galeriji 15. augusta
Autorice Maša Barišić i Nikolina Steković koje dolaze iz Zagreba i djeluju kao kolektiv “Nas deset“ sarajevskoj publici predstavit će radove na izložbi “p(ogledi)“ koja će biti otvorena u Galeriji „JAVA“ u subotu, 15. augusta, u 19:00 sati

 

Izložba “p(ogledi)“ je nastala kao spoj dva različita autorska izražaja koji se u svom procesu nastajanja bave proučavanjem međuljudskih odnosa i njihove subjektivnosti. Subjektivne istine, novi počeci, nove simbolike, neke su od tema kojih se autorice dotiču u svom radu. Radovi su izvedeni u dvije različite tehnike, jedna je ilustracija, a druga primijenjena skulptura (nakit).

 

Crteži djeluju kao vizualne priče koje prikazuju unutarnje ožiljke njihovih sudionika. Svaka priča može biti ispričana na mnogo različitih načina, ovisno o vlastitom doživljaju i emocijama. Motiv kuće u različitim fazama raspadanja simbolizira tako odnos među ljudima, ljubavni, prijateljski ili porodični, pri čemu autoricu posebno zanima problematika subjektivne istine. Radovi su izvedeni tehnikom olovke na papiru. Olovka je obično, skromno i grubo sredstvo. Izabrana je zbog svoje nepristrasnosti – univerzalan je način izražavanja koji koriste svi.


Razbijeni dijelovi porculana postali su dio ogrlica, koje se nose kao memento, te autorici predstavljaju komadić povijesti jednog ljubavnog odnosa. Subjektivnost shvatanja svakog predmeta i situacije podsjeća na činjenicu da svi kreiramo svoje zbilje. Porculan za autoricu ima simboliku žene koji je, baš poput nje, na prvi pogled čvrst i kompaktan, no ispod toga nježan i lako lomljiv. Nova funkcija i namjena razbijenih dijelova porculana podsjetnik je da iz svih životnih situacija izađemo drugačiji, mudriji. Tema oživljavanja upotrebnog predmeta čime mu se dodjeljuje nova funkcija, tema je koja autoricu zanima i prati kroz dizajnerski rad.

 

“Nas deset“ je kolektiv svih instanci ličnosti dvije umjetnice nastao 2015. godine. Potreba da se slična iskustva i emocije pretoče u nešto opipljivo, primarni je razlog zbog kojeg se ovaj kolektiv odlučio za simbiozu. Zajednički interes i poveznica radova ove dvije umjetnice je priroda međuljudskih odnosa.  

 

Maša Barišić je rođena u Splitu 1986. godine. 2012. godine diplomirala je na University of Fine Art Lincoln, te dobila titulu BA Fine Art. Iste godine se preselila u Zagreb, gdje sada živi, slika i bavi se ilustracijom. ( www.masabarisic.tumblr.com )

 

Nikolina Steković je rođena u Zagrebu 1984. Godine. 2009. godine je diplomirala na studiju dizajna AF pod mentorstvom prof. Nenada Dogana, smjer grafički dizajn. Živi u Zagrebu i radi u jednoj kreativnoj agenciji. Paralelno se intezivno bavi raznim samoiniciranim projektima. (www.behance.net/nikolinastekovic)

(DEPO PORTAL /dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook