Zaista genijalan izum

Znate li čemu služe rupice na čepu od hemijske?

Lifestyle05.08.15, 13:48h

Znate li čemu služe rupice na čepu od hemijske?
Kompanija BIC, vodeća kompanija u proizvodnji robe široke potrošnje, 1991. godine došla je do idealnog dizajnerskog rješenja da napravi olovku sa čepom

 


Naime, čelnici kompanije BIC napravili su olovku sa čepom koji ima rupicu po uzoru na olovku Cristal Pen. Niko na to nije obraćao pažnju dok statistika nije pokazala da se zbog ovog izuma godišnje spase više od 100 dječijih života i nešto manji broj odraslih.


Kada progutate čep, on se vrlo brzo nađe u traheji, zapuši disajne puteve i prouzrokuje gušenje. Rupica na dnu čepa omogućava protok neophodne doze kiseonika dok ne stigne pomoć.


Odluka kompanije BIC da stavlja rupice na sve čepove podržana je od ostatka kompanija koje proizvode olovke, a britanski Institut za standardizaciju dodao je ovu ispravku u svoje preporuke o proizvodnji i upotrebi olovaka.


Sjetite se na trenutak svih onih mučnih maturskih ispita, integrala i jednačina, koliko nas je u tim trenucima grickalo poklopac od olovke? Pored toga, poznato je i da djeca guraju svašta u usta, pa je samim tim ovaj izum zaista genijalan.

 

(Telegraf.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook