UN-ov dužnosnik tvrdi

Što mlađa, to skuplja: Ovo su cijene žena i djevojčica u Islamskoj državi

Hronika05.08.15, 13:26h

Što mlađa, to skuplja: Ovo su cijene žena i djevojčica u Islamskoj državi
UN je potvrdio da ima podatke o tome za koliko se djevojčice, djevojke i žene prodaju u Islamskoj državi. Njih se prodaje kao roblje, a što je mlađa, to je skuplja

 

Za jednogodišnje žensko dijete traži se oko 165 američkih dolara.

 

"Djevojčice se tamo prodaju kao bareli nafte. Jedna djevojka može biti kupljena i prodana petorici ili čak šestorici različitih muškaraca. Katkad ti ljudi prodaju djevojke natrag porodici za nekoliko hiljada dolara otkupnine", rekao je UN-ov dužnosnik Zainab Bangura za rusku televiziju.

 

Starije od 40 godina prodaju za 40 dolara

 

Što je djevojka mlađa, to je skuplja. Sve su cijene izražene u iračkim dinarima, a računica govori da se dijete između jedne i devet godina prodaje za 165 američkih dolara.

 

Adolescentice se prodaju za 124 dolara, dok su cijene djevojaka iznad 20 godina ispod 124 dolara. Starije od 40 godina mogu se kupiti za tek 40 dolara.

 

Cijene se obično određuju na licitacijama, a prvo pravo izbora imaju paravojni zapovjednici ISIS-a, a zatim bogati strani ili lokalni civili. Njihove ponude idu i do nekoliko hiljada dolara. Ostatak se nudi običnim borcima po ‘redovnim’ cijenama navedenima u "listi".

 

Trgovinu ljudima na području Islamske države gotovo je nemoguće rasturiti. Oni, kaže Bangura, imaju priručnike kako rukovati s ženama te ustanove u kojima se odvija prodaja žena i vjenčanja.

 

Hiljade žena otete su i porobljene

 

"Nisu obična paravojna organizacija. Razvili su kombinaciju konvencionalne vojske i države koja funkcionira", kaže dužnosnik.

 

Na hiljade žena odvedeno je u roblje, a oko tri hiljade njih zatočilo je pleme Yazidi u Iraku. Islamska država također je porobila ogroman broj žena. 

 

Krajem prošle godine objavili su pamflet sa uputama kako tretirati žene i djevojčice. Ovi borci vjeruju da je opravdano oteti ženu ako nije muslimanka. Prema tim pamfletima, borci IS-a smiju imati seksualni odnos sa ženom odmah nakon otmice ukoliko je djevica. Ako nije djevica, "njena maternica mora biti pročišćena" prije odnosa, navode. Premlaćivanje žena je također dopušteno ali samo kao disciplinska mjera i ‘ne po licu’.

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook