SMETA IM MIMOHOD

Srbijanski mediji ključaju: Hrvati megalomanski slave genocid

Hronika04.08.15, 18:52h

Srbijanski mediji ključaju: Hrvati megalomanski slave genocid
Srbijanski mediji s posebnom pažnjom prate svečani mimohod povodom 20. obljetnice Vojno-redarstvene akcije 'Oluja', a gotovo svi predstojeću vojnu paradu u Zagrebu označavaju pod egidom 'proslava zločina'

Tamošnji mediji ujedinjeni u ocjeni kako je akcija 'Oluja' bila zločinački pothvat prenose i čitav niz vijesti koje se odnose na predstojeću komemoraciju za Dan sjećanja kako se naziva dan kojim Srbija odaje počast žrtvama Oluje na kojoj će, prema najavama, govoriti srbijanski premijer Aleksandar Vučić te predsjednik republike Srpske Milorad Dodik.

 

Srbijanski mediji, također, prenose i izjavu tamošnjeg ministra za rad i socijalna pitanja Aleksandra Vulina koji je kazao kako je 'Oluja' za Srbiju i srpski narod 'uvijek biti samo zločin i pogrom za kojeg odgovorni nikad neće odgovarati'.  

 

Srbijanski Blic na svojem portalu većinu vijesti posvetio je Oluji i vojnom mimohodu, a jedna od udarnih vijesti su citati s bloga hrvatske književnice i novinarke Vedrane Rudan u kojem ona povodom obilježavanja dva desetljeća od 'Oluje' piše kako će 'presiromašni građani Hrvatske platiti slavlje jednog od najvećih hrvatskih poraza, dodajući kako je akcija bila  'oslobađanje Lijepe Naše koja nikad nije bila i nikad neće biti ni lijepa ni naša", uz književničinu ocjenu kako kako je 'Olujom Hrvatska očišćena od Srba'.

 

Blic također prenosi i vijest kako se na Fruškoj Gori gradi crkva posvećena žrtvama 'Oluje' te izjavu srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića kako 'Hrvati slave dan kada su obnovili državu oja im je ostala od Pavelića', ali i vijest  kako su studenti s beogradskog sveučilišta ispred hrvatskog veleposlanstva poručili kako pamte zločine iz 'Oluje'.

 

Telegraf, pak, prigodno objavljuje razgovor s predsjednicom Demokratske strane Srbije Sandom Rašković Ivić, inače kćeri jednog od vođe pobunjenih Srba u Hrvatskoj Jovana Raškovića.

 

U razgovoru naslova 'Pamtiću dok sam živa Srpkinju koja je 80 km nosila mrtvo dete' političarka se prisjeća kako je riječima 'teško opisati bol i poniženje koje je osjećala kada je vidjela Franju Tuđmana kako na kninskoj tvrđavi razvija 20 metara dugačku zastavu sa šahovnicom, njegovo likovanje i trijumfalizam. Isti portal objavljuje i otvoreno pismo hrvatskog novinara Domagoja Margetića u kojem on zaključuje 'Hrvati, vi ste fuj, ubijali ste Srbe, a ruke su vam krvave do lakata'.

 

Beogradske Večernje novosti na svojem portalu donose izjave Tomislava Nikolića kako su Srbi 'spremni na pomirenje, no to ne ovisi samo o njima', dok u tiskanom obliku objavljuju sjećanja srpskih izbjeglica pod naslovom 'Oluja još duva kroz duše'.

 

Dnevni list Politika donosi reportažu iz napuštenih srpskih sela u Hrvatskoj te ocjenu kako Zagreb u euforiji čeka mimohod, dok Tanjug objavljuje zaključak kako je 'zločin ostao nekažnjen, a žrtve neobeštećene, uz hrvatsko uskraćivanje dostojne počasti'.

 

Srbijanska državna televizija RTS na svojoj stranici se prigodom obljetnice 'Oluje' prisjeća '2000 ubijenih i nestalih Srba' i donosi tekst prema kojem je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman još 1989. godine u svojoj knjizi 'Bespuća povijesne zbiljnosti' najavio 'koncept rješenja srpskog pitanja u Hrvatskoj' kojeg se opisuje kao 'pohvalu genocida'.

 

B92, pak istražuje tko sve od stranih diplomata dolazi u Zagrebu na proslavu 'Oluje' koju naziva 'megalomanskom' a samu oslobodilačku akciju hrvatske vojske 'primjerom šutnje o zločinima'.

 

(tportal/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook