VIDEO/ Stvarne priče stvarnih ljudi

Njegova supruga odlazi na Mars i nikad se neće vratiti: 'Mi smo običan bračni par...'

Lifestyle04.08.15, 15:16h

Njegova supruga odlazi na Mars i nikad se neće vratiti: 'Mi smo običan bračni par...'
U eseju koji ne napisao za Texas Monthly, Jason otkriva sve probleme s kojima se moraju nositi partneri putnika koji će 2026. spakirati torbe i zauvijek napustiti Zemlju u sklopu misije Mars One

 

Jason Stanford iz Virginije jedan je od muškaraca koji će se uskoro morati pomiriti s činjenicom da više nikad u životu neće moći zagrliti svoju suprugu. Međutim, njegova priča nije povezana s manjom ljubavi, razvodom ili nekim od uobičajenih bračnih problema. Naime, Jasonova supruga ide na Mars.

 

U eseju koji ne napisao za Texas Monthly, Jason otkriva sve probleme s kojima se moraju nositi partneri putnika koji će 2026. spakirati torbe i zauvijek napustiti Zemlju u sklopu misije Mars One.

 

Stanford i njegova supruga, 36-godišnja Sonia Van Meter pomirili su se s ovim stanjem, ali problemi ipak postoje.

 

 

"Ovo je veće od mene. Ovdje se javljaju egzistencijalna pitanja daleko važnija od toga koliko će mi Sonia nedostajati i hoću li se sjetiti ko nam je vodoinstalater i gdje drži lozinke. Ako misija uspije i ako zaista osnuju održivu koloniju na drugom planetu, to će zauvijek promijeniti istoriju čovječanstva i širenja granica izvan ove planete", napisao je Jason i dodao da su neki već napadali njegovu suprugu zato što napušta svoju porodicu.

 

Naime, Sonia je postala svojevrsni celebrity pa se već pojavila u nekoliko talk showova u kojima je objasnila zašto je pristala na ovu misiju.

 

S druge strane, stigle su i optužbe onih koji tvrde da su izabrani kandidati platili svoje sudjelovanje u projektu što Stanford demantira i dodaje da je Sonia izabrana legitimno kao i ostali kandidati.

 

 

"Kada ću za desetak godina gledati raketu koja će je zauvijek odvesti od mene, moram se pripremiti i na to da će se i ona promijeniti ne samo na način na koji se svi mijenjamo tokom novih iskustava već i na načine koje ljudi još nisu iskusili", piše Stanford i dodaje: "Sonia će prvo prestati biti Zemljanka i postati nešto (teško mi je ovo napisati) neljudski".

 

Spomenuo je i opravdani strah od radijacije od koje se putnici ne mogu zaštiti: "Zamislite da znate da ćete svoju partnericu gledati kako se razvija na drugom planetu i umire od raka unutar jednog desetljeća. Zamislite da to gledaju i svi na Zemlji. A sad zamislite da ta ideja više ne djeluje čudno", piše Stanford.

 

"Vrijeme je da prihvatim svoju ulogu. Njeno je ime Sonia Van Marsovka i ja sam astronautova supruga. Mi smo samo običan bračni par u neobičnoj situaciji, a pravimo male korake za čovječanstvo, korak po korak", zaključuje Stanford.


 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook