Nakon usvajanja u oba doma parlamenta FBiH

SSSBiH pokreće inicijativu za ispitivanje ustavnosti procesa donošenja i sadržaja zakona o radu

Front04.08.15, 14:54h

SSSBiH pokreće inicijativu za ispitivanje ustavnosti procesa donošenja i sadržaja zakona o radu
Savez samostalnih sindikata (SSS) BiH, nakon usvajanja Zakona o radu FBiH u oba doma parlamenta, pokrenut će niz aktivnosti usmjerenih prvenstveno na upoznavanje članstva o rješenjima koja će stupiti na snagu danom objavljivanja teksta Zakona u Službenim novinama FBiH, saopćeno je danas iz ovo saveza



Kako se navodi, paralelno s tim bit će vođene i aktivnosti vezane za pripremu odgovora sindikata Vladi i poslodavcima u slučaju da u najkraćem mogućem roku ne bude pokrenuta inicijativa za izradu i usvajanje seta zakona koje je SSSBiH tražio, odnosno ako budu uočene opstrukcije u kolektivnom pregovaranju i odugovlačenje usklađivanja kolektivnih ugovora sa Zakonom o radu.



Na jučer održanom konsultativnom sastanku predsjednika granskih sindikata utvrđen je Nacrt operativnog plana, koji će biti razmatran i usvojen na sjednici Glavnog odbora SSSBiH.


Zbog važnosti te sjednice i odluka koje će morati biti usvojene na njoj, dogovoreno je da sjednica Glavnog odbora SSSBiH bude održana najkasnije do 24. augusta.


-Prije održavanja spomenute sjednice najvišeg organa SSSBiH između dva kongresa, SSSBiH će uputiti inicijativu za pokretanje ispitivanja ustavnosti načina donošenja i sadržaja Zakona o radu FBiH, te zahtjev Vladi FBiH da po hitnom postupku započne izradu seta zakona, čije usvajanje sindikat traži već godinama, i uputi ih u parlamentarnu proceduru. - navodi SSSBiH u saopćenju.



To se odnosi na zakon o izmjenama Zakona o štrajku, zakon o sigurnosti i zdravlju na radu, zakon o uvezivanju radnog staža, zakon o izmjenama i dopunama Zakona o stečajnom postupku FBiH i zakon o izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba FBiH, saopćeno je iz Službe za informisanje SSSBiH.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook