Istraga se nastavlja

Morski račići mogli bi rasvijetliti sudbinu malezijskog aviona

Hronika04.08.15, 14:34h

Morski račići mogli bi rasvijetliti sudbinu malezijskog aviona
Morski organizmi pronađeni na dijelu krila aviona koji je more izbacilo na francuski otok La Reunion, mogli bi pomoći u rasvjetljavanju sudbine aviona Malaysije Airlinesa na letu MH370 potvrdi li se da dio pripada nestaloj letjelici, ocijenili su stručnjaci



Potraga za Boeingom 777 koji je 8. marta 2014. nakon polijetanja iz Kuala Lumpura u Peking nestao s 239 putnika i članova posade, usredotočila se na jug Indijskog okeana blizu Australije.


Svi napori da se pronađe olupina ostali su uzaludni, ali je prošle sedmice na plaži La Reuniona pronađeno zakrilce Boeinga 777.


Račići će omogućiti da se utvrdi koliko je vremena dio aviona bio u vodi, smatraju stručnjaci.


"Ako se pokaže da su račići stariji od dana pada aviona, to će značiti da nije riječ o olupini MH370“, rekla je Melanie Bishop, profesorica biologije na univerzitetu Macquarie u Sydneyju.


Ispitivanjem će se utvrditi i temperatura vode u kojoj je zakrilce bilo, dodala je.


Vrste račića na dijelu krila koji je razmjerno čist, pomoći će također istražiteljima da zaključe kuda se kretao, ističu stručnjaci.


Ako račići pripadaju primjerice porodici Lepas, "onda sa sigurnošću možemo reći da se nesreća dogodila u hladnim vodama jugozapadno od Australije", rekao je geolog Hans-Georg Herbig.



"Ako je riječ o račićima iz hladnih voda, to može biti znak da je avion pao južnije nego se mislilo. Ako su pronađeni samo tropski račići, to bi moglo značiti da je pao sjevernije", dodaje Shane Ahyong, stručnjak za morske rakove u Australskom muzeju.



No neke vrste morskih rakova su veoma raširene, napominju stručnjaci. Kako godi bilo, njihovo proučavanje je dio napora da se rasvijetli sudbina MH370.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook