Foto / Mjesto za ugodno starenje

Za sretnike koji imaju penziju 900 KM: Luksuzni starački dom na Ilidži nudi sve...

Nedjeljni magazin04.08.15, 14:17h

Za sretnike koji imaju penziju 900 KM: Luksuzni starački dom na Ilidži nudi sve...
Predrasude kroje našu svakodnevnicu pa tako i ona o tome kako starije roditelje, nene, dede, bake, 'odbacujemo' smještajući ih u dom

 


Ali kada starost i bolest zauzmu živote, briga o roditelju kod kuće postaje teret cijele porodice. 


Porodice svoj život koji je danas stresniji nego ikada, u trci za poslom, egzistencijom, moraju iz temelja promijeniti ako se posvećuju njezi bolesnog roditelja.  


Ali odakle predrasude da su domovi za stare neka mračna usamljena mjesta za umiranje gdje niko o nikome ne brine i gdje život više nema smisla?


- Naša iskustva pokazuju jednu apsolutno suprotnu sliku doma za stare. Dom Vitalis u Sarajevu je jedno svijetlo, udobno, porodično mjesto za stanovanje osoba starije zivotne dobi. Briga i njega su na prvom mjestu, kao i topla riječ i razumijevanje za različite potrebe svakog pojedinog stanovnika. To je mjesto susreta, druzenja, stvaranja,… Usamljenost? Pa zar možete biti usamljeni kada imate cimera sa kojim popijete kafu i smijete se zajedno gledajući neku seriju? Kada imate svako jutro nekoga ko sa osmijehom dodje da vam pomogne u svemu što ne možete sami obaviti, donese obrok, pozdravi vas i pita za raspoloženje, odvede u šetnju, ili u sred noći, kada ne možete da spavate, donese vam topao čaj? - Pojašnjavaju iz Doma Vitalis.

 

vitalis1

 

- Živim već tri godine u domu, sama sam donjela tu odluku, došla sam ovdje, oporavila se i svaki dan dočekujem sa osmijehom i zahvalnošću -  kaže stanovnica Doma Vitalis Aiša Begović.

 

I 92-godišnji Vinko Jurić je zadovoljan.


- Slikam, šetam i uživam - ističe, te dodaje da svoj hobi slikanje nije napustio ni u domu gdje je odlučio provesti starost. 


- Imam sve što mi treba, nemam obaveza i mogu da se prepustim slikanju, šetanju Alejom i uživanju - kaže.

 

vinko-juric


Dakle, starački dom postaje “dom za starije”, mjesto za njegu i stanovanje uz podršku, ili nazovite ga kako hoćete, ali sigurno nije mjesto gdje odbacujete svog roditelja. 


A vi? Vi ćete se moći opet posvetiti svojoj porodici, poslu, obavezama, hobiju, znajući da je vaš roditelj na dobrom mjestu, da je srećan i da u svako vrijeme možete s njim kontaktirati i posjetiti ga kada poželite.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook