Analiza Fonda zdravstvenog osiguranja

Abortus u vrhu liste: Deset najčešćih hirurških zahvata koji se izvode u RS-u

Hronika03.08.15, 20:28h

Abortus u vrhu liste: Deset najčešćih hirurških zahvata koji se izvode u RS-u
Zahvati na koži, potkožnom tkivu i dojci, operacije oka, krajnika i porođaj carskim rezom se nalaze među zahvatima koji su u ovoj godini bili najpotrebniji pacijentima u bolnicama širom RS-a, a za njih je Fond zdravstvenog osiguranja (FZO) RS izdvojio oko 6,2 miliona maraka

 

Ovaj trošak odnosi se i na operacije preponske i bedrene kile, slijepog crijeva, žuči, te kiretažu, abortus sa operativnim zahvatom i ginekološke operacije koje takođe ulaze u deset zahvata koji su najčešće rađeni u prvom polugodištu ove godine.

 

“Ljekari su najviše zahvata uradili na koži, potkožnom tkivu i dojci, a najmanje operacija slijepog crijeva”, naveli su u FZO i dodali da su po broju operacija vodeće Univerzitetska bolnica – Klinički centar (UBKC) Banjaluka, bijeljinska bolnica “Sveti vračevi” i bolnica “Sveti apostol Luka” u Doboju.

 

Prema podacima dobojske bolnice njihovi ljekari najčešće imaju posla sa carskim rezovima, preponskim kilama, uklanjanjem slijepog crijeva, tumorima na dojci, te operacijama prostate i karcinoma debelog crijeva.

 

“Cijene operacija zavise od složenosti slučaja, pridruženosti oboljenja, pola, starosti i drugih faktora. Osiguranicima Fond finansira operaciju, a pacijenti plaćaju samo participaciju”, kazali su u bolnici “Sveti apostol Luka” i naglasili da se za carski rez, koji košta 1.030 KM ne plaća ni participacija.

 

Oni su naveli i da je u Službi za hirurgiju, otorinolaringologiju i ginekologiju iznos participacije osam maraka po danu ležanja, dok u Službi za urologiju dan proveden u bolnici košta devet maraka.

 

Treba naglasiti da se pacijentima participacija obračunava samo za boravak do osam dana, a ukoliko moraju ostati duže u bolnici, boravak se ne naplaćuje za ostale dane.

 

“Operacija prostate na primjer košta 860 KM, a za boravak od osam dana u bolnici osiguranik maksimalno mora platiti 72 KM”, objasnili su u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

 

U bijeljinskoj bolnici “Sveti vračevi” su takođe naglasili da pacijenti nisu obavezni da plaćaju cjelokupan iznos za operacije, već samo participaciju za bolničko liječenje.

(Atvbl.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook