Najveća žurka na otvorenom

Srbija: Počeo 55. Sabor trubača u Guči

Zabava03.08.15, 18:34h

Srbija: Počeo 55. Sabor trubača u Guči
U Guči kod Čačak danas je počeo 55. Sabor trubača, koji je otvorio potpredsjednik Vlade Srbije i ministar za telekomunikacije, trgovinu i turizam Rasim Ljajić, istakavši da je Festival trube u Guči više od kulturnog festivala, svjetska prijestolnica trube i najveća žurka na otvorenom na Balkanu

 

Ljajić je nakon podizanja zastave Festivala i intoniranje himne Užičke republike "Sa Ovčara i Kablara" istakao da se mora više raditi na turističkoj infrastrukturi i da će naredne godine biti otvoren "Dom trubača".

 

On je najavio da će država posvetiti više pažnje ovom festivalu i istakao da on predstavlja nacionalni brend Srbije, te da je potrebno raditi na njegovoj promociji van granica Srbije.

 

"Sada imamo oko 20 posto stranih gostiju koji dolaze iz zemlja regiona, Francuske, Rusije, Poljske, Italije, ali smatramo da je potencijal koji nosi ovaj sabor mnogo veći i verujem da će trećinu gostiju koji će doći činiti gosti iz inostranstva. Guča je kulturno čudo i puno više nego što je muzički festival ili jedna kulturna manifestacija", rekao je Ljajić.

 

Tokom Dragačevskog sabora trubača od 3. do 9. avgusta biće održano niz izložbi, defile učesnika, koncerata i takmičenja trubačkih orkestara i majstora trube. Uporedo uz slavlje i provod, održavaju se i programi na kojima se promoviše narodna radinost.

 

U petak, 7. avgusta, biće održan 19. narodni višeboj - momačko nadmetanje u pet disciplina: u skoku udalj i uvis, bacanju kamena s ramena, hrvanju i gađanju jabuke kroz prsten. Pobjednik u takmičenju dobija titulu "arambaša" i odnosi vrijedne nagrade.

 

Dragačevski sabor trubača spada u red najvećih, najčuvenijih i najposjećenijih kulturno-umjetničkih manifestacija izvornog narodnog stvaralaštva, posebno trubačkog u Srbiji i na Balkanu. Održava se svake godine i to od 1961., tokom prve polovine avgusta. U predtakmičenjima učestvuje oko stotine, a na finalno takmičenje dođe 20 seniorskih i 18-20 omladinskih i pionirskih orkestara iz cijele Srbije.

(Anadolija/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook