Neke su još uvijek aktivne

Najtajnije vojne jedinice: Niko ih ne zna, a rješavaju - sve

Nedjeljni magazin02.08.15, 21:17h

Najtajnije vojne jedinice: Niko ih ne zna, a rješavaju - sve
Svjetske su vojske imale više tajnih vojski čije su postojanje priznale godinama nakon njihovih osnivanja

 

Izvor: Express.hr

 

Tajne su najjača ratna valuta. Zbog tajni su se ratovi dobivali i gubili i upravo zato su se kroz povijest čuvale od javnosti, neprijatelja, pa čak i suradnika. Svjetske su vojske tako imale više tajnih vojski čije su postojanje priznale godinama nakon njihovih osnivanja, dok za njihove misije desetljećima niko nije znao.

 

Radna skupina 88/Crna radna skupina

 

Ne zna se je li riječ o jednoj ili dvije različite grupe kao ni to jesu li još uvijek aktivne. U medijima su se pojavljivala oba naziva, a uvijek su se koristila za jedinice koje su provodile akcije protiv terorističkih organizacija u Iraku i Afganistanu. Jedinice su navodno sastavljene od najboljih pojedinaca iz elitnih SEAL-ova, Teama 6, Delta Forcea i britanskog SAS-a. Oko njih je nastala kontroverza zbog navodnih ilegalnih djelovanja u Siriji, a spekulira se da se jedinica opet vratila u akciju, ako je uopće i bila izvan akcije, te da trenutno sudjeluje u operacijama protiv Islamske države.

 

Testna eskadrila 6493/Testna grupa 6494

 

Ova zračne snage postojale su od 1958. do 1986. godine s ciljem hvatanja takozvanih "zvijezda padalica", odnosne filmske role koji su padobranima padali s prvih američkih špijunskih satelita, a na kojima su se nalazile snimke Sovjetske Rusije. To su bili sateliti iz programa Corona, a koji su tajno snimali Rusiju iz Zemljine orbite. Piloti bi još u zraku pokušavali uhvatiti role, a hvatali su ih kukama, jer su zrakoplovi bili loše opremljeni. Kada njima ne bi usmjelo uhvatiti snimke, u potragu bi se uključila obalna straža i njihovi plivači. U 27 godina uspjeli su spasiti 40.000 roli.

 

Delta Force

 

Kao i mnoge druge jedinice s popisa, i Delta Force je tokom godina više puta mijenjala ime. Osnovana je kao elitna grupa za borbu protiv terorizma, vjeruje se kako je to bilo krajem 1977. godine. U povijest su ušli lošim početkom zbog neuspjele operacije Orlove kandže 1980., kada je propala akcija spašavanja američkih taoca u Iranu za vrijeme studentskih prosvjeda. Od tada su se istaknuli u borbama u invaziji na Panamu do Zaljevskog rata i hapšenja Osame Bin Ladena. Jedinica je i dalje aktivna, a mnoge njezine misije su državna tajna.

 

SEAL tim 6/DEVGRU

 

Ova se jedinica specijalizirala za terorizam i to u području izviđanja, spašavanju talaca i misijama bliske zaštite. Nakon napada na "Blizance" u New Yorku  11.9.2001. njihov se proračun, ali i odgovornost povećala. Sada broje preko 1800 članova, uključujući i žene. Neke od njihovih najpoznatijih akcija su hvatanje bin Ladena, te spašavanje kapetana Phillipsa iz ruku somalijskih gusara. U borbenim su operacijama od 1981. godine. 

 

Vojna jedinica 7781/39. specijalna postrojba operativnog odreda

 

I ovaj tim zelenih beretki promijenio ime više puta tokom svoje povijesti. Operirali su u Berlinu od 1956. do 1984. godine. Zadatak im je bio čuvati Zapadni Berlin od upada komunista, ali i pripremiti grad na otpor u slučaju da dođe do preuzimanja s istočne strane. Obučeni su kao klasični špijuni, a posjedovali gadgete poput onih koje ima James Bond, kao što su upaljači za cigarete su u stvari oružje i ili eksploziv C 4. 

 

OSS 

 

Skraćenica je to za Ured za strateške usluge koji je osnovan 1942. godine s vrlo širokom misijom prikupljanja i analiziranja strateških informacija i vođenja "specijalnih operacija koje nisu dodijeljene drugim agencijama". Obzirom da za vrijeme Drugog svjetskog rata nije bilo puno aktivnih sličnih agencija, OSS je imala pune ruke posla. Pod vodstvom pukovnika Williama Donovana, zvanog Divlji Bill, ova mala agencija provela je racije, švercala oružje i špijune, podržavala skupine otpora, te prikupljala tajne podatke. Oni su prvi u američkoj povijesti u svojim redovima imali komandose za "more, zrak i kopno". 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook