PISMO ISKUSNOG TURISTE

Ne nasjedajte na hvalospjeve: Ovo je (prava) istina o ljetovanju u Crnoj Gori...

Nedjeljni magazin02.08.15, 16:42h

Ne nasjedajte na hvalospjeve: Ovo je (prava) istina o ljetovanju u Crnoj Gori...
U ime onih koji su ove, ili neke od ranijih godina, ljetovali u Crnoj Gori i sa ovog dijela Jadrana ponijeli ne tako lijepa iskustva, čitalac DEPO Portala sumirao je dobre i loše strane crnogorskog primorja, u namjeri, kako kaže, da svima onima koji se žele zaputiti u tom pravcu ukaže na ono što ih tamo čeka...

 

 
Posljednjih sedmica bh. mediji doslovno bombardiraju javnost vijestima o katastrofalnim cijenama i uvjetima ljetovanja u Hrvatskoj. Nasuprot tome, već nekoliko godina mediji i mnoge javne ličnosti na sva usta hvale crnogorsko primorje, spominju niske cijene smještaja, artikala u marketima, ljubaznost i gostoprimstvo... 


Paradoksalno je to da se prije par godina toliko govorilo o lošim uvjetima i manama ljetovanja u Crnoj Gori, a sada su se priče drastično izmijenile. Šta je prava istina? 


Da li se stvari preuveličavaju? Je li u pitanju propaganda? Ko ima korist od toga da širi takve priče i mami bh. građane da svoj odmor provedu na tim destinacijama? 


Prema iskustvima naših građana koji su ove i proteklih godina proveli godišnji odmor u Crnoj Gori, može se iz prve ruke doći do same istine i mogu se uočiti i dobre i loše strane ljetovanja u Crnoj Gori. 


Prva i jedna od najvećih opaski je udaljenost koju je potrebno preći do tih destinacija. Sama kilometraža možda i ne bi predstavljala veliki problem, da su putevi kojima se putuje do granice sa Crnom Gorom u optimalnom stanju. 


Naši građani se najčešće odlučuju na put preko graničnog prelaza Šćepan Polje, koji je u najmanju ruku rizičan i za najiskusnije vozače. Naravno, postoje i druge rute, ali vrijeme putovanja je tada mnogo duže. 


Kada je riječ o smještaju, u većini mjesta je potrebno svaki dan automobilom putovati do plaže. Ovisno o blizini samih plaža, cijene apartmana su neznatno jeftinije nego u Hrvatskoj. Tačnije, previše se plaća s obzirom na ono što se nudi. 


Treba napomenuti da su naselja pregusta, da dolazi do čestih nestanaka struje zbog preopterećenja mreže. Napajanje vodom je vrlo rijetko iz nekog od mjesnih vodovoda, pa samim time po nestanku struje turisti ostaju i bez vode, a to može da potraje i po nekoliko sati. 


Cijene artikala u marketima, restoranima i kafićima su nešto više nego u BiH. 


Kada je u pitanju ono najvažnije, more i plaže, potrebno je reći da je more fino i toplo, da su mnoge plaže lijepo uređene, tako da svako može birati onu koja mu najviše odgovara. Kada već govorimo o plažama, treba reći da postoji jedna neugodnost koja se nerijetko dešava, a to su krađe. Turisti koji makar na par minuta ostave stvari bez nadzora, vrlo vjerovatno će ostati bez njih!


Nekoliko pljački turista iz BiH su se desile ove godine u Ulcinju, na popularnim plažama, a jedna od takvih je i MCM beach. MCM Beach je inače proglašena najatraktivnijom plažom u Crnoj Gori 2009. godine. Turisti stoga vjeruju da su došli na mjesto gdje im je zagarantovan mir i sigurnost, a pokazalo se sasvim drugačije. 


Naime, na svakoj od plaža, pa tako i na ovoj, zaposleno je dosta redara i spasilaca, ljudi od kojih se očekuje da spriječe da do takvih neugodnosti dođe, međutim upitno je koliko su ti isti čuvari na plažama u funkciji turista i kakva je ustvari njihova uloga. 

Unatoč tome, mora se pohvaliti djelovanje policije koja je u potpunosti profesionalna i angažovana na takvim slučajevima. 


Ovaj tekst je nastao prema iskustvima naših građana i nema namjenu da promoviše bilo koju destinaciju, već je jedina namjera da se bh. građani informišu i imaju u vidu gore navedeno pri izboru mjesta gdje će provesti svoj godišnji odmor, i kako bi izbjegli sve ono što bi im isti mogli pokvariti.

 

Iskusni turista

Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook