NAKON USVAJANJA ZAKONA O RADU

Novalić: Sindikati bi trebali podržavati sve radnike, a ne samo one privilegovane

Front30.07.15, 19:32h

Novalić: Sindikati bi trebali podržavati sve radnike, a ne samo one privilegovane
Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine podržao je teži put, put reformi, izjavio je premijer Federacije BiH Fadil Novalić. Ipak, birajući put reformi, Dom naroda u konačnici se izjasnio za zapošljavanje, za mlade, za penzionere, za napredak

 

- Zakon o radu je osnova za naredna zakonska rješenja u kontekstu reformi koje slijede kao što su zakon o uvezivanju staža, reforma sistema penziono-invalidskog osiguranja, prvo zapošljavanje, zapošljavanje nakon dugotrajne nezaposlenosti i slično - rekao je premijer FBiH za Fenu.

 

Novalić je naglasio je da Vlada nastavlja s radom na reformama i pitanjima ekonomskog oporavka. Trenutno, rekao je, Vlada radi na razvijanju sistema poticaja prvog zapošljavanja u većoj mjeri nego što je to do sada rađeno.

 

- Pripremamo uredbu Vlade kojom ćemo regulisati novi i dodatni program poticaja zapošljavanja mladih, s naglaskom na prvo zapošljavanje. Program koji bi trebao vrijediti 50 miliona KM godišnje, obavezat ce poslodavce na najmanje dvije godine - potcrtao je Novalić.

 

On je kazao da bi bilo neozbiljno da u ovom trenutku nagađa i pretpostavlja šta će biti sutra na sjednici Predstavničkog doma PFBiH, ali je bitno staviti u kontekst nadolazećih reformi.

 

- Ovaj zakon nije političko pitanje, nije pitanje ni opozicije ni pozicije, već isključivo ekonomsko pitanje - ocijenio je Novalić.

 

Govoreći o pregovorima s predstavnicima sindikata premijer FBiH je kazao da se s predstavnicima sindikata pokušalo sve kako bi se približili stavovi. Naglasio je da je šokiran odbijanjem saradnje.

 

Komentirajuću današnje okupljanje koje je organizirao Savez samostalnih sindikata BiH ispred zgrade Parlamenta FBiH, Novalić je rekao kako su radnici iskorišteni od "male elitističke grupe".

 

-  Zakon o radu je za sve radnike. Sindikati treba da zastupaju sve radnike, a ne samo pojedine i privilegovane - izjavio je premijer Federacije BiH Fadil Novalić za Fenu.

 

 

(FENA/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook