BIVŠI MINISTAR U VELIKIM PROBLEMIMA

Varoufakis na sudu zbog veleizdaje: Teške optužbe zbog tajnog 'plana B' da uz pomoć hakera izvede Grčku iz eurozone

Hronika30.07.15, 19:16h

Varoufakis na sudu zbog veleizdaje: Teške optužbe zbog tajnog 'plana B' da uz pomoć hakera izvede Grčku iz eurozone
Bivši grčki ministar financija Yanis Varoufakis mogao bi završiti na sudu s kaznenom prijavom zbog sudjelovanja u kriminalnoj uroti, doznaje britanski The Guardian

 

Nakon što je Varoufakis otkrio svoj tajni plan za uspostavu alternativne valute u slučaju izlaska Grčke iz eurozone, grčki glavni državni odvjetnik Efterpi Koutzamani naložio je parlamentu da istraži veći broj pritužbi koje su podnijeli grčki građani protiv Varoufakisa.

 

Prema izvorima iz pravosuđa, Varoufakis bi mogao biti optužen za cijeli niz kriminalnih radnji, od zlouporabe ovlasti i položaja do osnivanja združenog zločinačkog pothvata.

 

Peteročlani tim koji je bio zadužen za organiziranje alternativne valute mogao bi također biti optužen za sudjelovanje u kriminalnoj organizaciji. Na čelu radne skupine bio je ugledni američki ekonomski stručnjak James K. Galbraith, koji je pomagao Varoufakisu do njegove ostavke ranije ovog mjeseca.

 

Varoufakis je, u pet odvojenih prijava, također optužen i za veleizdaju, no pravni stručnjaci smatraju kako bi te optužbe bilo vrlo teško dokazati.

 

Bivši ministar financija tvrdi kako bi bilo neodgovorno od njega da njegovo ministarstvo nije radilo i na ‘planu B.’

 

Radna skupina radila je isključivo unutar okvira vladine politike, i njezine preporuke su uvijek bile usmjerene k služenju javnom interesu, i poštivale su sve zakone, izjavio je Varoufakis u izjavi za javnost ovaj tjedan.

 

 

(jutarnji.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook