Mršanje bez muke

Otkrivena čudesna tableta: Naučnici otkrili trik kojim mogu prevariti organizam da troši višak energije

Lifestyle30.07.15, 14:47h

Otkrivena čudesna tableta: Naučnici otkrili trik kojim mogu prevariti organizam da troši višak energije
Gubitak kilograma bez napornog rada i vježbe jedan je od snova pripadnika modernog društva

 

Internet je preplavljen reklamama za ‘čudotvorne tablete’ i pripravke koji bi navodno mogli omogućiti upravo to. Naravno, radi se uglavnom o prevarama, supstancama koje nemaju učinka ili su čak opasne po ljudski organizam. Niti jedan od oglašenih proizvoda nije bio proizvod znanstvenog istraživanja, niti je prošao stroge kontrole regulatornih tijela potrebne za lijekove, stoga se većina prodaju kao ‘dodaci prehrani.’


No, najnovije istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu Chemistry and Biology daje nadu da su kemičari konačno otkrili spoj koji bi uistinu mogao pomoći u gubitku tjelesne težine i ublažavanju simptoma dijabetesa tipa 2. Molekula, koju su istraživači prozvali ‘spoj 14,’ na lukav način ‘vara’ tijelo kako bi se ponašalo kao da se upravo bavilo teškom fizičkom aktivnošću.

 

Spoj 14 zaustavlja djelovanje staničnog enzima ATIC-a, koji je ključan za rad metabolizma. Zbog toga počinje nakupljanje molekule ZMP u stanicama. Zbog skupljanja veće količine ZMP-a, stanice misle da ostaju bez energije. Aktivira se AMPK, centralni senzor energije u stanici, koje potom reagiraju povećanjem trošenja glukoze i ubraznjem metabolizma - to je ono što se događa kad vježbamo.

 

- Postoje brojni dokazi iz prethodnih istraživanja da, kada bi mogli selektivno aktivirati AMPK s malom molekulom, mogli bi imati način za liječiti brojne bolesti, uključujući i dijabetes tipa 2, tako što imitira vježbanje i povećava unos i korištenje glukoze i kisika u stanicama, rekao je profesor biokemije Ali Tavassoli, jedan od suradnika na istraživanju.

 

Prilikom testiranja na štakorima, jedna grupa je dobivala normalnu ishranu, a druga je dobivala hranu punu masti, kako bi postali pretili i razvili simptome dijabetesa tipa 2. Kada su dobili Spoj 14, razina glukoze u krvi spustila im se na razinu poput one kod miševa koji su dobivali normalnu ishranu.

 

Pretili miševi izgubili su oko 5% tjelesne težine u sedam dana, no normalni miševi nisu gubili masu.

 

Selektivni rezultat, objasnio je Tavassoli, je posljedica načina na koji Spoj 14 djeluje.

 

- Stanice pretilih miševa imaju znatno veći ‘neiskorišteni potencijal’ u smislu ubrzavanja metabolizma nego stanice miševa normalne težine.

 

‘Tableta za vježbanje’ još uvijek nije iza ugla, ali će se istraživanja na Spoju 14 nastaviti, s ozbiljnom mogućnošću da uđe u uporabu u doglednoj budućnosti.

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook