Fadil Novalić na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH

Šta ako se novi zakon o radu ne usvoji: Nema upošljavanja, nema pristupnih fondova...

Front30.07.15, 14:26h

Šta ako se novi zakon o radu ne usvoji: Nema upošljavanja, nema pristupnih fondova...
Ovaj zakon nama treba zbog nas, ne zbog EU ili međunarodne zajednice. Nama trebaju domaći i strani investitori. Treba nam otvoren pristup EU fondovima. Želimo ohrabriti poslodavce da zapošljavaju. Želimo socio-ekonomsku sigurnost i oporavak ekonomije pa onda i poboljšanje, rekao je premijer Novalić

 

Federalni premijer Fadil Novalić, povodom Prijedloga zakona o radu koji je trenutno na dnevnom redu vanredne sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH, rekao je da ova legistativa ne treba da bude političko pitanje jer "zakon o radu nije pitanje ni pozicije ni opozije već pitanje budućnosti, pitanje radnika i pitanje svih građana".

 

Moraju se zapošljavati mladi, spriječiti odlivanje pameti, uvezati staž, mora se voditi računa o penizonerima i drugim socijalnim kategorijama, uvesti princip jednakosti na plaće - da isti rad bude jednako vrednovan, poruke su premijera Novalića.

 

Po njegovim riječima, zakon je osnova za rješenja koja slijede: zakon o uvezivanju staža, reformu PIO sistema, podsticaje za prvo zapošljavanje i zapošljavanje nakon dugotrajne nezaposlenosti.

 

- Zakon o radu je upravo to - zakon o radu, a ne zakon o zaštiti prava elitističkih grupa. Da nas sve podsjetim: u FBiH je trenutno skoro 400.000 nezaposlenih, od čega 67 posto mladih. Ovaj zakon će pomoći nezaposlenima da im se otvore mogućnosti za zapošljavanje. To je nešto što im trenutni zakon ne omogućava. Novi zakon predviđa primjenu prava unutar radno-pravnog zakona. Prethodni nacrt zakona iz 2012. je u svojoj suštini vrlo sličan novom zakonu, s tim da u odnosu na važeći zakon, nova verzija sadrži 26 poboljšanja u korist radnika -  premijerove su riječi.

 

Kao neka od poboljšanja u novopredloženom zakonu, naveo je integrirana i proširena prava žena, povećanje minimalnog broja dana godišnjeg odmora, uvođenje zaštite radnika privremeno ili trajno neposobnih za rad u smislu da im radni odnos ne prestaje istekom ugovora na određeno vrijeme.

 

Kaznene odredbe su znatno oštrije za poslodavce u odnosu na sadašnje kad je riječ o nizu kršenja prava radnika.

 

- Da podsjetim, ugovor na neodređeno jeste u zakonu i nije mijenjan. Nije tačno da se ukida sindikat ispod 30 zaposlenika. Cilj reformi jeste poboljšanje socioekonomskih uslova, postizanje fiskalne stabilnosti, poboljšanje poslovne klime i konkurentnosti, uslova tržišta rada, reforma socijalne zaštite, snažna vladavina prava i dobrog upravljanja te reforma javne uprave -  riječi su premijera Novalića.

 

- Šta ako se ovaj zakon ne usvoji? Nema upošljavanja. Nema pristupnih fondova. Trenutni zakon o radu po osnovu kolektivnih ugovora vodi Federaciju BiH u propast jer putem prava iz kolektivnih ugovora proisteklih po tužbama i kamatama prijeti finansijski teret od preko 568 miliona KM, što s raznim troškovima i kamatama prelazi iznos od jedne milijarde KM koja će pasti na teret budžeta FBiH. Pričamo o 568 miliona KM, odnosno o jednoj milijardi, koje nećemo uložiti u pravosuđe, u PIO, u nove auto ceste - nećemo uložiti u podsticaje. U tom slučaju, mi ćemo umjesto ulaganja samo da servisiramo tužbe po kolektivnim ugovorima -  naveo je Novalić.

 

Ovaj zakon ne treba usvojiti zbog međunarodne zajednice već zbog radnika, penzionera, omladine, invalida, svih građana, poručio je.

 

- Ponavljam - ovaj zakon nama treba zbog nas, ne zbog EU ili međunarodne zajednice. Nama trebaju domaći i strani investitori. Treba nam otvoren pristup EU fondovima. Želimo ohrabriti poslodavce da zapošljavaju. Želimo socio-ekonomsku sigurnost i oporavak ekonomije pa onda i poboljšanje -  zaključio je premijer Novalić.

 

Sjednica Doma naroda odvija se bez prisustva delegata, ujedno članova Socijaldemokratske partije BiH, Saveza za bolju budućnost BiH. Naše stranke, Demokratske fronte i Laburista.

 

Oni su je napustili kad je većina ostalih članova Doma naroda odlučila da zakon o radu danas ostane na dnevnom redu.

 

Tvrdili su da ga treba povući iz najavljenog dnevnog reda i ostaviti delegatima vrijeme za ulaganje amandmana jer, kako su rekli, nisu imali vremena za to pošto su poziv za sjednicu dobili prije dva dana.

 

Premijer Novalić pozivao je sve delegate da podnose amandmane na sjednici, ali oni koji su smatrali da zakon treba zasad povući iz procedure, odlučili su se na napuštanje zasjedanja.

 

(Fena/Foto: AA/md)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook