Sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH

Protesti opozicije i sindikata bili su uzaludni: Usvojen novi zakon o radu!

Front30.07.15, 16:48h

Protesti opozicije i sindikata bili su uzaludni: Usvojen novi zakon o radu!
Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je danas s 28 glasova 'za' i tri glasa 'protiv' Prijedlog zakona o radu na vanrednoj sjednici.

 

15:30 -  O zakonu je glasano dva puta, elektronski i pojedinačnom prozivkom delegata.

 

Drugi krug, prozivkom, proveden je na zahtjev Slaviše Mihajlovića iz delegatskog kluba srpskog naroda, ujedno člana Saveza nezavisnih socijaldemokrata, koji je izrazio sumnju u rezultate prvog kruga (28 'za', tri 'protiv').

 

Maihajlović i još dvojica njegovih stranačkih kolega bili su jedini koji su se od prisutnih u sali izjasnili protiv zakona te su nakon službenog proglašenja konačnih rezultata napustili sjednicu.

 

Prethodno, prije nego što je i došlo do glasanja, napustili su je i članovi Saveza za bolju budućnost BiH, Socijaldemokratske partije BiH, Demokratske fronte i Naše stranke.

 

U momentu glasanja u sali nije bio ni jedan od dvoje Laburista BiH. On je ranije izašao, ali nije izjavio da napušta sjednicu kao što su učinili članovi pomenutih stranaka. Drugi član Doma naroda iz njegove stranke bio je odsutan od početka.

 

Za zakon su glasali članovi Stranke demokratske akcije, blok stranaka predvođenih Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH, Hrvatske demokratske zajednice 1990, Stranke dijaspore, Liberalne stranke, Narodne stranke "Radom za boljitak" i A-SDA.

 

1:50Delegati SDP-a BiH u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH zajedno sa delegatima SBB-a, DF-a i Naše stranke napustili su danas sjednicu nakon što nije prihvaćena zajednička inicijativa da se neusaglašeni Zakon o radu skine sa dnevnog reda sjednice tog doma.



- Usvajanjem dnevnog reda sa spornim Zakonom o radu višestruko je prekršen Poslovnik o radu i važeći propisi, čime je rad Parlamenta doveden u stanje anarhije.
Naši delegati iskoristit će pravo i pokrenuti sudske procese kojima ćemo osporiti današnje postupke koji predstavljaju klasično pravno nasilje, navodi se u saopćenju SDP-a BiH.



Kako ističu iz te stranke posebno je sramotna činjenica da je vlast SDA i HDZ saveznika za usvajanje dnevnog reda  sjednice našla u "Dodikovom SNSD-u, te stranci osuđenog ratnog zločinca Fikreta Abdića".



- Time su SDA i HDZ pokazali da su zarad lično-sopstveničkih interesa spremni na sve - saopćio je Centar za informisanje SDP-a BiH.

 

13:24 - Ispred zgrade Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu u ovom trenutku je na protestima blizu 15.000 ljudi, izjavio je tokom vanredne sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH u Sarajevu predsjednik sindikata rudara Sinan Husić.

 

Sjednica se održava u zgradi ispred koje traju protesti, a Husić je za parlamentarnom govornicom, nakon što mu je predsjedavajuća Doma Lidija Bradara dozvolila traženo obraćanje, istaknuo da je nezadovoljstvo demonstranata pojačano nakon što su delegati odlučili da u njihovom današnjem dnevnom redu ostane novi predloženi zakon o radu.


Savez samostalnih sindikata BiH sve teže može kontrolirati situaciju napolju, rekao je Husić.


Sjednica je nastavljena usvajanjem Reformske agende a u ovom trenutku je otvorena i tačka dnevnog reda koja se odnosi upravo na zakon o radu zbog kojeg je sindikat pozvao članstvo na proteste, tvrdeći da krši radnička prava.

 

12:53 - Većina delegata izjasnila se da Prijedlog zakona o radu ostane u dnevnom redu današnje vanredne sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, koja je u toku u Sarajevu.

 

Povlačenje s dnevnog reda tražili su zvanično delegatski klub Srba i delegatkinja iz Kluba Bošnjaka Lejla Imamović, članica Demokratske fronte.



Za povlačenje je glasalo 20 delegata, ali su 23 bila protiv a osam bilo uzdržano.



Zbog toga što je zakon ipak ostao u dnevnom redu, delegati koji su članovi Socijaldemokratske partije BiH, napustili su sjednicu.



Njihov predstavnik Slaviša Šućur, koji je u Domu naroda predsjedavajući Kluba Srba, rekao je da će, bude li usvojen, biti zatraženo preispitivanje tog teksta od Ustavnog suda.



Sjednicu su nakon SDP-ovaca također napustili delegati, ujedno članovi Saveza bolju budućnost BiH, Demokratske fronte i Naše stranke.



Oni koji su smatrali da danas ne treba otvarati raspravu o zakonu, kao argument su navodili da nisu imali vremena ulagati amandmane, što je po njima, kršenje poslovnika, jer su obavijest o sjednici dobili prije dva dana.



Federalni pemijer Fadil Novalić pozvao je sve delegate da ulažu, ako žele, amandmane na ovoj sjednici.



Povodom ovog zakona, za koji sindikati smatraju da krši prava radnika ustanovljena dosadašnjim zakonodavstvom, ispred zgrade Parlamenta traju protesti  na koje je pozvao Savez samostalnih sindikata BiH.



12:16 - Klub delegata srpskog naroda traži da Prijedlog zakona o radu bude povučen iz najavljenog dnevnog reda današnje vanredne sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, koja je u toku u Sarajevu.

 

To je kazao predsjedavajući ovog kluba, delegat Slaviša Šućur, te ustvrdio da je predsjedavajuća Doma Lidija Bradara mimo Poslovnika sazvala sjednicu za koju je najavljen i taj zakon, zbog čega, dodao je, ima mjesta i za preispitivanje povjerenja predsjedavajućoj.



Šućur kaže da je poziv za sjednicu dobio "dva i po dana prije", zbog čega nije bilo vremena za ulaganje amandmana, što je po njegovoj tvrdnji, grubo narušavanje procedure.



On i delegatkinja Lejla Imamović, koja je naglasila da je članica Demokratske fronte, kao i delegat Fuad Hadžimehmedović (Savez za bolju budućnost BiH) rekli su da zakon treba povući iz današnjeg dnevnog reda i ostaviti vremena za ulaganje amandmana.



Nakon diskusija Slavuše Šućura i Lejle Imamović, usprotivio se dopredsjedavajući Doma Jasenko Tufekčić (Stranka demokratske akcije).



Rekao je da su to dvoje delegata dobili zadatak da "preokrenu" stvari na sjednici a da pritom nemaju nikakve argumente.



On smatra da rasprava o zakonu treba da bude otvorena danas i dodaje da je u najavljenom dnevnom redu i reformska agenda.



U toku je pauza, zatražena iz delegatskog kluba Srba.

 

11:56 - Nakon što su delegati DF-a kazali da neće podržati dnevni red, Slaviša Šućur iz SDP-a zatražio je skidanje Zakona o radu s dnevnog reda.

 

Vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine počela je sa zakašnjenjem, a 49 delegata je prisutno, javlja reporter novinske agencije Patria.

 

Na ovoj sjednici u najavljenom dnevnom redu su Reformska agenda za Bosnu i Hercegovinu za period 2015. - 2018. godina i Prijedlog zakona o radu. Ispred zgrade Parlameta se održavaju demonstracije, a glavni cilj je da Zakon o radu ne prođe.

 

Predsjedavajuća Lidija Bradara (HDZ BiH) istakla je da se nada da će Zakon pak biti usvojen i da je ovo samo prvi korak.

 

- Nadamo se da neće niko praviti probleme, jer se zakon u Parlamentu može mijenjati. Vlast je otvorena za dijalog zbog toga smo na sjednicu i pozvali predstavnike Saveza samostalnih sindikata – istakla je Bradara.

 

Poznato je da će zastupnici opozicionih političkih stranaka Saveza za bolju budućnost i Socijademokratske partije glasati protiv Prijedloga zakona o radu čiji je predlagač Vlada Federacije BiH. 

 

Protiv Prijedloga zakona o radu glasat će i zastupnici Demokratske fronte (DF) koja za sebe tvrdi da je opozicija Stranki demokratske akcije (SDA) i Hrvatskoj demokratskoj zajednici BiH (HDZ BiH), odnosno da je politička stranka suprotstavljena izvršnoj vlasti u Federaciji BiH. 

 

Sa druge strane DF zajedno sa SDA i HDZ-om BiH i dalje učestvuje u izvršnoj vlasti s obzirom na to da zadržava Milana Dunovića na mjestu potpredsjednika Federacije BiH, te samim tim što ima ministre u Vladi Federacije BiH čije ostavke još uvijek nisu prihvaćene. 

 

Ipak, delegati DF-a neće glasati za dnevni red, jer kako su istakli sve su saznali iz medija, a da je preozbiljna stvar da na vrijeme nisu dobili materijale.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook