Opozicija odlučna u protivljenju

Koju alternativu novom zakonu o radu nude Nikšić i SDP?

Front30.07.15, 09:34h

Koju alternativu novom zakonu o radu nude Nikšić i SDP?
Kao opoziciona partija učinit ćemo sve da onemogućimo usvajanje ovakvog Zakona o radu koji je, osim što je evidentno loš po radnike, doveo i do strašne polarizacije u društvu koja nam apsolutno u ovom trenutku na treba – rekao je u intervjuu za novinsku agenciju Patria predsjednik SDP-a Nermin Nikšić

 

Sindikat i premijer Federacije BiH Fadil Novalić nisu uspjeli usuglasiti stavove oko novog Zakona o radu, koji u četvrtak treba da se nađe na dnevnom redu sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

 

SDP, kao i nekoliko dugih političkih stranaka u Federaciji BiH, najavili su blokiranje ovog zakona, a sindikat najavljuje masovne proteste radnika ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH na kojima očekuju oko 10.000 radnika.

 

Gospodine Nikšić, jasno ste kazali da novi Zakon o radu u formi u kojoj je sada neće dobiti podršku SDP-a. Koji su vaši sljedeći koraci kada je u pitanju sporni zakon?

 

Mi iz SDP-a ćemo pokušati ubijediti Vladu da ja najbolje i najmudrije rješenje, u ovom trenutku, povući zakon iz procedure i otvoriti iskreni dijalog unutar Ekonomsko-socijalnog vijeća, ali i Parlamenta FBiH kako bi došli do teksta zakona kojim će svi biti barem jednako nezadovoljni, ako već ne možemo u potpunosti zadovoljiti sve strane.

 

Bitno je naglasiti kako je Vlada FBiH u saradnji sa rukovodstvom Parlamenta FBiH ovaj Zakon o radu uputila u proceduri koja ne dozvoljava ulaganje amandmana od strane poslanika, odnosno prekršeni su Poslovnici o radu oba doma Parlamenta, tako da su parlamentarci dovedeni u poziciju "uzmi ili ostavi".

 

To je još jedan izuzetno loš potez trenutne vlasti, a bezobrazne su tvrdnje kako se, eto zakon može popraviti amandmanima, koje niko u Parlamentu, ako ćemo poštivati Poslovnike o radu, ne može ni predložiti.

 

Dakle, najbolje bi bilo povući zakon, otvoriti ozbiljne pregovore i pokušati stvoriti zdravu političku klimu da se jedan ovako bitan zakon donese.

 

Ovo kršenje svih procedura i nevjerovatna žurba i nervoza Vlade, čak i da uspiju usvojiti zakon, samo će dovesti do još veće krize, a vjerovatno i mnogo širih protesta i štrajkova.

 

Svaka odgovorna politika treba raditi da do toga dođe.  

 

Vlada na čijem ste čelu bili pregovarala je ranije sa svima onima kojih se Zakon o radu tiče, da li imate neke konkretne spremne prijedloge koji bi sada mogli zadovoljiti i MMF ali i radnike?

 

Mi smo praktično cijeli mandat vodili pregovore u vezi ovog zakona. Sve to vrijeme nije mi padalo na pamet jedan takav propis "lomiti preko koljena".

 

I mi smo trpili pritiske MMF-a i drugih međunarodnih predstavnika, ali smo uspjeli odbraniti naš stav da takav zakon mora biti rezultat maksimalnog konsenzusa i poslodavaca i sindikata, jer se radi o propisu koji će imati uticaj na živote miliona ljudi u narednih 15 do 20 godina.

 

Ovo što radi trenutna Vlada je potpuno suprotan pristup. Odlučili su, apsolutno nekritički prihvatiti sve što traži MMF, a konsenzus ih očito ne zanima. Ovo što oni rade je pokušaj da se pritisak prebaci na Parlament sa porukom "ko smije biti protiv, jer to traže ovi ili oni".

 

Bojim se da ta taktika, kada sam u pitanju ja, ali i SDP i druge opozicione stranke u FBiH neće upaliti. Dakle, zakon o radu koji degradira radnike i slabi zakonsku zaštitu rada i radnika, u odnosu na vlasnike kapitala, neće nikada dobiti podršku SDP-a, bez obzira ko to tobože tražio da se takav zakon donese.

 

Nažalost kod nas neki očito misle da je reforma i kada se stvari mijenjaju nagore.

 

Mi u SDP-u ne mislimo tako. Meni je jako žao što nismo postigli dogovor u proteklom mandatu jer smo imali saglasnost MMF-a, za zakon koji je u odnosu na ovo rješenje puno više štitio prava radnika. Sporan je bio član oko kolektivnih ugovora, odnosno koliko vrijede stari kolektivni ugovori, ukoliko se ne postigne dogovor o novim.

 

Odgovornost zašto tada nismo postigli dogovor je na svim stranama, ali i dalje mislim da je naš prijedlog da se, ukoliko se u roku od 6 mjeseci ne usaglase novi, van snage stavljaju samo one odredbe kolektivnog ugovora, koje su u suprotnosti sa novim zakonom, puno bolje od toga da se koletkivni ugovori potpuno ukinu. To tada nisu prihvatili ni poslodavci ni sindikat, a imali smo saglasnost MMF-a. U praksi to bi riješilo strah koji sada opravdano ima sindikat da će ostati bez kolektivnih ugovora, što nije dobro jer se tim dokumentom reguliraju praktično sva prava radnika.

 

Naravno da smo mi u SDP-u spremni raditi na donošenju jednog od najbitnijih zakona u državi, jer teško da osim ovog postoji propis koji utiče skoro na svakog građanina.

 

Međutim, donošenje jednog ovakvog zakona mora pratiti široki društveni konsenzus, prilagodljivost realnim životnim i privrednim uslovima u BiH i izrazita socijalna osjetljivost prema radnicima prije negoli poslodavcima, koji moraju imati ambijent za stvaranje novih vrijednosti, ali ne preko leđa radnika.

 

Prema vašem mišljenju, šta je dobro u novom Zakonu o radu koji će se naći pred Domom naroda Parlamenta FBiH sutra, a šta je to što nije dobro i što treba mijenjati?

 

Ovaj zakon uvodi određene novine koje u trenutnom zakonu nemamo, a to su prije svega dodatna prava i zaštita određenih kategorija radnika poput recimo trudnica. To su odredbe koje su bile sadržane i u zakonu koji je predlagala Vlada i u prošlom mandatu.

 

Ono što se razlikuje i što je zapravo konceptualna i suštinska razlika između nas u SDP-u i Vlade SDA - HDZ jeste odnos prema reguliranju rada na određeno i nedređeno vrijeme, te propisivanju uvjeta pod kojim se radnici mogu otpuštati, te sudbini kolektivnih ugovora. Naš stav je bio da se radnici maksimalno trebaju zaštititi od mogućnosti davanja neopravdanih otkaza, te zakonski, da tako kažem, forsirati rad na neodređeno vrijeme.

 

Kada su u pitanju kolektivni ugovori nije prihvatljivo otvoriti mogućnost da više nikako nemamo kolektivnih ugovora, što prijedlog Vlade SDA HDZ faktički omogućava.

 

Naš je stav da se kolektivni ugovori trebaju mijenjati kroz dijalog i dogovor, ali se ne smije dopustiti situacija da radnici makar na jednu sekundu ostanu bez zaštite radničkih prava koje garantiraju kolektivni ugovori.

 

Tu posebno vidim odgovornost sindikata koji mora pokazati više fleksibilnosti kada je u pitanju izmjena kolektivnih ugovora, ali mi je sasvim jasno da oni nikada neće pristati na to da se ozakoni nepostojanje kolektivnih ugovora i ja ih u takvom stavu podržavam.

 

Dakle, izjave kako smo mi iz SDP-a učestvovali u kreiranju ovog zakona su zlonamjerne i netačne.

 

Ovo što su predložili SDA i HDZ omogućava lakše otpuštanje radnika, što su potvrdili i pojedini poslodavci pozivajući u proteklim danima na usvajanje ovog zakona baš iz tog razloga. Naš stav je da se baš zbog toga i još puno drugih stvari ovakav zakon ne smije usvojiti.   

 

(nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook