Francuska ambasadorica pojasnila

Bodonyi: Cijela politička klasa prihvatila je reforme i svaki zakon iz te agende mora biti usvojen

Front30.07.15, 08:41h

Bodonyi: Cijela politička klasa prihvatila je reforme i svaki zakon iz te agende mora biti usvojen
Zakon o radu postoji i u Francuskoj. Radi se o nizu vrlo detaljnih zakona i propisa koji moraju naći uravnoteženost između prava radnika i ekonomske stvarnosti tržišta sa kojom se suočavaju svi poslodavci, izjavila je u intervjuu za današnje "Oslobođenje" francuska ambasadorica u Bih Claire Bodonyi



- Drago mi je, zbog BiH, što su se državni premijer i premijeri FBiH i RS-a obavezali da uspostave reforme koje je preporučila EU. Insistiram na slijedećem: ne radi se o tome da se udovolji Evropskoj uniji, već da se preuzmu reforme koje omogućuju otvaranje radnih mjesta kako bi mladi i stariji iz Bosne i Hercegovine našli posao u svojoj zemlji - kazala je Bodonyi.


Navela je kako su vođe svih političkih stranaka iz BiH potpisali ovu agendu.



- Pitanje parlamentarne većine u FBiH se općenito postavlja. Ali, kada govorimo o reformskoj agendi, svaki zakon sa kojim se započinje primjena te agende mora biti usvojen, naravno, u okviru jedne demokratske diskusije, uzimajući u obzir obavezu koju su zajednički preuzele političke stranke. Bilo bi neshvatljivo da reforme, koje očekuje narod BiH, budu iskorištene za politiziranje - kazala je ona.



Bodonyi je istaknula da je cijela politička klasa prihvatila Reformsku agendu.



- To je dobra vijest, koja se mogla desiti i ranije jer su se sve političke stranke pisano obavezale. To i nije bilo tako davno da bi potpisnici mogli zaboraviti. Uspostava ovih reformi je druga etapa, jako važna, koja će pokazati Evropskoj uniji kredibilnost Bosne i Hercegovine kada kaže da želi postati njenom članicom - rekla je, između ostalog, francuska ambasadorica Claire Bodonyi.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook