UMRO U ZATVORU

Bio je jedan od najzloglasnijih nacističkih zločinaca, a onda je trgovao drogom i organizovao državni udar

Hronika29.07.15, 15:43h

Bio je jedan od najzloglasnijih nacističkih zločinaca, a onda je trgovao drogom i organizovao državni udar
Iz njegovih memoara se vidi da se paranoično bojao dolaska komunista

Nacistički ratni zločinac, koji je tijekom Drugog svjetskog rata bio poznat pod nadimkom Koljač Lyona, nakon završetka rata pomagao je u krijumčarenju droga i financirao vojni puč u Boliviji, tvrdi Daily Mail.

 

Nikolaus Barbie, jedan od najgorih zločinaca Gestapa, uspio je stvoriti novi život u južnoj Americi nakon pada nacističke Njemačke. Koristeći novac zarađen krijumčarenjem kokaina, pomogao je generalu Luisu Garciji Mezi da se domogne vlasti u Boliviji.

 

Rukom pisani Barbievi memoari otkrivaju da je on osobno mučio najviše operativce francuskog pokreta otpora i procjenjuje se da je sudjelovao u smrti 14.000 ljudi. Barbievi odvjetnici su redateljima Peteru i Michaelu Mulleru dali te memoare.

 

Klaus Barbie u Boliviji

Sin preminulog bolivijskog dilera Roberta Suareza, potvrdio je Mullerima da se njegov otac redovito sastajao s Barbiem, a navodno je Barbie održavao bliske veze s kolumbijskim narkošefom Pablom Escobarom. “To je ključni dio našeg filma, ta veza Barbiea i takozvanog kokainskog puča kojeg je proveo Garcia Meza.” rekao je Peter Muller i dodao da je uvjeren da je Barbie bio spona između politike, vojske i narkomafije Roberta Suareza.

 

Memoari koje je Barbie pisao otkrivaju njegov paranoični strah da će Bolivija postati komunistička zemlja, slično kao i Kuba. Davao je novac, zbog tog paranoičnog straha, bolivijskom generalu Mezi, koji je proveo vojni udar 1980. godine. Čak i nakon puča nastavio je davati novac Mezi sve do njegovog svrgavanja 1983. godine.
Barbie je osuđen na smrt u odsutnosti na francuskom sudu, a 1983. godine je izručen iz Bolivije. Umro je od raka služeći doživotnu kaznu za zločine počinjene u Lyonu u Drugom svjetskom ratu.


“Zovem se Altmann – drugi život ratnog zločinca” dokumentarac je u kojem će Muelleri iznijeti zaključke svojeg istraživanja. Dokumentarac je francusko-njemačka koprodukcija, a bit će emitiran 8. rujna u te dvije zemlje.

 

klaus-barbie2

 

 

(telegram.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook