Panika na nebu

Avion ostao bez goriva, a aerodrom bio zatvoren: 'Imate tri minute da očistite pistu, ja slijećem!'

Hronika29.07.15, 12:28h

Avion ostao bez goriva, a aerodrom bio zatvoren: 'Imate tri minute da očistite pistu, ja slijećem!'
Pilot aviona niskobudžetne američke kompanije Allegiant Air kružio je nad međunarodnim aerodromom Fargo's Hector u saveznoj državi Sjevernoj Dakoti i tražio dopuštenje da sleti, no obaviješten je da je aerodrom zatvoren jer akrobatska grupa 'Blue Angels' američke mornarice vježba za nadolazeći aeromiting

 

 


Kada je pilotu preporučeno da ode do 110 kilometara udaljene zračne luke, on ih je obavijestio da nema dovoljno goriva.

 

Tada mu je rečeno da će pista biti čista za 20 minuta, no on im je kazao da ima goriva za 'još samo tri do četiri minute', što je fraza koju piloti često govore kada imaju tek toliko goriva da mogu prizemljiti avion.

 

- Let 426 koji je letio iz Las Vegasa za Fargo 23. jula 2015. prijavio je nedostatak goriva pri dolasku na zračnu luku Hector, nakon čega je sigurno sletio. Trenutno surađujemo sa Saveznom upravom za civilno zrakoplovstvo i zračnom lukom Hector kako bismo istražili kako je došlo do hitnog slijetanja - kazao je glasnogovornik Allegiant Aira.

 

Uznemirujuća audio snimka cijelog incidenta pojavila se na internetu.

 

Kontrolori su pilotu dali drugi broj da nazove kako bi dobio dopuštenje za slijetanje zbog hitnog slučaja, ali su mu kazali kako će mu uvjete za prizemljenje osigurati tek za 20 minuta.

 

- Nemam 20 minuta. Ako ne iskoordinirate naše slijetanje, morat ću proglasiti hitan slučaj i sam sletjeti. Dajem vam dvije do tri minute - kazao je pilot nakon čega je prizemljio avion i doveo putnike na sigurno.

 

Avion Allegiant Aira je u startu kasnio s letom oko sat vremena te stoga propustio normalno slijetanje na aerodrom Fargo, dok još nije bio zatvoren.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook