Globalni indeks (ne)mira

Ne trpe se: Ove zemlje svijeta imaju najgore međususjedske odnose!

Hronika29.07.15, 08:15h

Ne trpe se: Ove zemlje svijeta imaju najgore međususjedske odnose!
Kad biste morali pogađati koja zemlja ima najgore odnose sa susjedima, što bi bio vaš izbor? Prema istraživanju "think tank" Instituta za ekonomiju i mir (IEP), u njihovom globalnom indeksu mira, ta zemlja je Ukrajina

 

Krvavi rat u Ukrajini u 18 mjeseci odnio je preko 6.000 života te bjesni i dalje, a svi dosadašnji mirovni pokušaji nisu urodili pravim prekidom vatre. Razina stabilnosti i mira u Ukrajini globalno je na najnižoj razini, a njezin problematičan odnos s Rusijom dominantan je u svakom obliku razgovora ili pregovora.


Iza Ukrajine, iako zvuči pomalo nevjerojatno, dolazi Sirija, koja jednako tako slovi za najopasniju zemlju na svijetu trenutno, pokazao je globalni indeks mira IEP-a, a prenosi Independent.


U provedenom istraživanju, proučavane zemlje ocjenjivane su od 1 do 5, gdje broj pet znači da je stanje najlošije.


Zemlje koje imaju indeks 5 su: Ukrajina, Sirija, Rusija, Sjeverna Koreja, Libanon i Azerbejdžan.


Zemlje koje imaju indeks 4 su: Južni Sudan, Somalija, Sudan, Pakistan, Libija, Južna Koreja, Izrael, Iran, Eritrea, Centrlna Afrička Republika i Armenija.


Rusija je na indeksu najgorih susjeda na visokom trećem mjestu, a IEP to pojašnjava njezinom aneksijom Krima 2014. godine te strahovanjem da bi se sukob u Ukrajini mogao preliti i na ostatak istočne Europe.


Sjeverna Koreja zauzela je četvrto mjesto, a Libanon peto, zbog prelijevanja sirijskog konflikta u gradove te zemlje te otvorenih sukoba frakcija koje podržavaju sirijske pobunjenike i Bašara al Asada u toj zemlji.


Na pozitivnijoj strani, studija otkriva kako se ukupna situacija globalno popravila u posljednjih osam godina , a odnosi sa susjednim zemljama su generalno ojačali, posebno u Južnoj Americi.

 

(dnevnik.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook