Održana vanredna sjednica

Gradska uprava Tuzle: Nezakonito i drastično povećane cijene javnog prevoza u Tuzli

Hronika28.07.15, 16:53h

Gradska uprava Tuzle: Nezakonito i drastično povećane cijene javnog prevoza u Tuzli
Gradski i prigradski saobraćaj Tuzla, nezakonito je i drastično povećao cijene javnog prevoza, što je dovelo do opravdanog uznemirenja velikog broja građana Tuzle, zaključak je sa današnje vanredne sjednica Kolegija gradonačelnika Tuzle

 

Naglašeno je da je time izvršen udar na životni standard svih građana Tuzle, a posljedice naročito osjećaju nezaposleni, učenici, studenti i penzioneri koji su ujedno i najbrojniji korisnici javnog prevoza.

 

Time su, zaključeno je, prekršene odredbe Zakona o komunalnim djelatnostima TK.

 

Članom 21. tog zakona, propisano je da visinu cijene komunalne usluge određuje davalac komunalne usluge, uz prethodno pribavljenu saglasnost Gradskog vijeća.

 

Davalac usluge, istaknuto je na sjednici, u ovom slučaju DD Gradski i prigradski saobraćaj, drastično je povećao cijene komunalne usluge, a da prije toga nije zatražio saglasnost Gradskog vijeća.

 

Usaglašen je zahtjev da nadležno ministarstvo TK poduzme hitne mjere u smislu člana 36 Zakona, a komunalni inspektori Grada odmah će poduzeti mjere u skladu sa čl. 39. i zabraniti primjenu, kako se navodi, novih, nezakonito povećanih cijena.

 

Pozvan je DD Gradski i prigradski saobraćaj Tuzla, da ukine svoju odluku i vrati stare cijene, saopćeno je iz Gradske uprave Tuzla.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook