PREDSJEDNIK SDP-a I SINDIKAT PROTIV PROEVROPSKOG ZAKONA

Nikšić i Bajramović potpisali zajedničku izjavu: NE zakonu o radu!

Front28.07.15, 14:35h

Nikšić i Bajramović potpisali zajedničku izjavu: NE zakonu o radu!
Na sastanku predstavnika Saveza samostalnih sindikata BiH i Socijaldemokratske partije BiH održanom danas u Sarajevu predsjednici Sindikata i SDP-a BiH, Ismet Bajramović i Nermin Nikšić, potpisali su zajedničku izjavu kojom je osuđena odluka Vlade FBiH da pusti u parlamentarnu proceduru Zakon o radu koji nije usaglašen sa predstavnicima sindikata BiH

Prijedlog zakona o radu kojeg je predložila Vlada FBiH, predvođena sa SDA i HDZ, neće dobiti podršku Socijaldemokratske partije BiH, saopćeno je iz Centra za informisanje SDPBiH.

 

Radi se o zakonu koji brutalno degradira prava radnika, slabi poziciju sindikata te u konačnici treba dovesti do smanjivanja plata radnika. To će kao jednu od prvih posljedica imati i urušavanje penzionog sistema u Federaciji BiH. Jasno je kako se radi o pripremi terena za lakšu rasprodaju državnih resursa, što je očito jedini cilj trenutne neodgovorne vlasti, navodi se u saopćenju.

 

Krajnje je neprihvatljiv način na koji je Vlada FBiH uopšte utvrdila prijedlog ovako bitnog zakona, ignorišući u potpunosti socijalni dijalog i kršeći sve poslovničke procedure kako bi zakon što prije došao na dnevni red Parlamenta Federacije BiH. Vlada koja je spremna kao svoj prvi potez u četiri mjeseca vlasti umanjivati prava radnika i pogodovati tajkunskim interesima pojedinaca, treba odmah da ode sa vlasti, navode iz SDP-a.

 

SDPBiH daje punu podršku opravdanim zahtjevima Saveza samostalnih sindikata BiH i najavljuje nastavak političke borbe protiv usvajanja ovakvog zakonu o radu, te smjeni trenutne vlasti.

 

Nikada nećemo podržati zakon čiji je ključni motiv donošenja stvaranje pravnog okvira za lakše otpuštanje radnika, smanjivanje plata i drugih radničkih prava. Ko god tako nešto traži od vlasti BiH ne misli dobro ovoj zemlji, poručili su iz SDP-a.

 

 

(FENA/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook