OD 1. AVGUSTA U SARAJEVU

Humanost na djelu: Umjetnički projekat 'Motiv Balkana 2' za pomoć socijalno ugroženim u BiH

Kultura28.07.15, 12:45h

Humanost na djelu: Umjetnički projekat 'Motiv Balkana 2' za pomoć socijalno ugroženim u BiH
U sarajevskoj Galeriji Boris Smoje, 1. avgusta u 21 sat, počinje sedmodnevni umjetnički projekt „Motiv Balkana 2“ koji će biti predstavljen otvorenjem likovne izložbe djela diplomskog rada sarajevske akademske umjetnice Ines Muratović i Nevena Tudića, likovnog umjetnika iz Šibenika. U sklopu projekta će se održati i humanitarna akcija za pomoć socijalno ugroženima u BiH

Dan ranije, sa početkom u 10 sati, u Historijskom muzeju BiH će biti održana press konferencija, dok će 2. avgusta u 19 sati u istom prostoru posjetioci imati priliku da čuju izlaganje poezije od strane pjesnika u Sarajevu koje okupljaju različita umjetnička društva, kao i predpromociju književnog djela „Suze Boga Roda“ autorice AneDominik Rodić. Ovu manifestaciju će otvoriti i voditi Damir Mehić, suvlasnik i regionalnog radija Kapije koji je pozicioniran u Los Anđelesu.


 Likovnim djelom ovog događaja će Ines Muratović nastojati skrenuti pažnju na problem ljepote ženskog bića, koja nije predstavljena tako da bi bila dopadljiva isključivo muškarcima.


- Žena je najčešće promatrana isključivo kroz vanjsku ljepotu, a umjetnost je uglavnom bila rezervisana samo za muškarce. Srećom, danas je to drugačije jer žene su se uspjele izboriti za ravnopravnost i biti sve ono što žele samim tim i žene pod maskom, istakla je Ines.

 

motivi-balkana


I Neven Tudić je objasnio umjetnički koncept svog djela:


- Analitičko mišljenje jest mišljenje konstatacije i svodi se na opis onoga što je pred našim očima, ono što je viđeno i o tome ima predodžbu. No i ovaj uobičajni i normalni put spoznavanja jest iz-mišljene, a iz mišljenja formiran i proizveden. Negacijom uobičajenog načina zaključivanja temeljem viđenog nikad se ne može misliti mišljenje samo: Što ono jest? A stalo nam je do toga da mišljenju damo primat, a ne uobičajenom načinu spoznavanja kroz vlastito zapažanje i iskustvo.


U književnom djelu projekta će se predstaviti poezije članova obnovljenog neformalnog društva „Diogenes Poetis“ i drugih regionalnih poetskih društava.

Pozivamo ovom prilikom i druge autore poezija da nas posjete i predstave svoju poeziju 2. avgusta u 18 sati u prostorijama Historijskog muzeja. Svoju poeziju će javnosti predstaviti Goran Vrhunc, Josip Kramar, Aldijana Uzunović, Dejan Tešić, Mirza Okić... U sklopu promocije poezije, predstaviće se fantazija/horor/drama djelo „Suze Boga Roda“ koje je posvećeno boračkoj populaciji regije. Autorica djela i projekta „Motiv Balkana“ AnaDominik i koordinator projekta Goran Vrhunc će voditi zanimljiv dijalog na temu ovog djela i odnosa boračke populacije s njim, pojašnjavaju organizatori.


Projekat je ostvaren djelovanjem neformalnog umjetničkog društva „Val“ koje djeluje u kulturi od 2007. godine. U septembru će ovaj projekat dobiti formu radio emisije i internet portala o kulturi, što će nastati kao saradnja radija Kapije i neformalnog umjetničkog društva „Val“.


Cilj ovog projekta je informisanje dijaspore o kulturnim dešavanjima u regiji, ali i animacija iste u obnavljanju kulture koja je već odavno na izdisaju, kako kod nas, tako i u Hrvatskoj i Srbiji.

 

(DEPO PORTAL/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook