Video/ Riješite se nesnosnog bola

Znate li šta su mišićni čvorovi i kakve nevolje uzrokuju?

Lifestyle27.07.15, 20:45h

Znate li šta su mišićni čvorovi i kakve nevolje uzrokuju?
Svi smo barem jednom imali tzv. čvorove u mišićima (često u vratu i leđima), no šta su oni zapravo?

 

Mišićni čvorovi još su objekt znanstvenog istraživanja. Mnogi stručnjaci smatraju kako se radi o područjima u kojima se mišić pretjerano napeo. Područje visoke napetosti nastaje zbog česte upotrebe mišića i loše biomehanike, a koliko je poznato, nema specifičan uzrok.

 

Takva područja pretjerano napetih mišića stvaraju neugodu i bol jer blokiraju normalan dotok krvi. Neki su znanstvenici sumnjali u postojanje čvorova i smatrali da su uzroci boli neurološke prirode, no istraživanje iz 2008. pokazalo je kako ih je moguće vidjeti posebnom metodom magnetske rezonancije. Osim boli, čvorovi mogu onemogućiti normalno korištenje mišića ili uzrokovati njihovu slabost.

 

Većina terapeuta taj problem rješava jednostavnom masažom. Ako se bol nakon masaže nastavi, preporučuje se posjet liječniku.

 

Među metodama koje mogu pomoći je i akupunktura. Zabijanje igala u tijelo terapija je koja može imati  pozitivan učinak nakon ponovljenih potrebnih tretmana, a sve je više predmet istraživanja i na Zapadu.

 

Najbolje je spriječiti nastajanje čvorova u mišićima čestim promjenama položaja tijela. Dugotrajno sjedenje ili ležanje u istom položaju često uzrokuju taj problem.

 

 

(tportal.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook