Video / Riječ stručnjaka

Haos s predumišljajem: Ako se sindikat BiH buni protiv ovakvog (novog) zakona o radu, koga on uopšte štiti i zastupa?!

Front27.07.15, 15:51h

Haos s predumišljajem: Ako se sindikat BiH buni protiv ovakvog (novog) zakona o radu, koga on uopšte štiti i zastupa?!
Zbog čega je prijedlog novog zakona o radu navukao buku i bijes sindikalista, koji se pod okriljem borbe za radnička prava najviše protive njegovom usvajanju? Da li je posrijedi namjerno izazivanje haosa tamo gdje mu mjesta nema?!

 

- Novi zakon o radu nudi mnogo veća prava uposlenicima od prethodnog, koji je na snazi od 1999. godine i koji je štitio samo 'povlaštene' (javna uprava, energetski, telekomunikacijski sektor...), koji sada na osnovu kolektivnih ugovora potražuju oko 580 miliona maraka, uporno ističe federalni premijer Fadil Novalić
 

Dodaje i kako novi zakon o radu nudi socijalnu pravdu za razliku od dosadašnjeg, kao i preko 30 rješenja za drastično poboljšanje prava zaposlenika. Tako se, primjerice, u novom zakonu o radu  prvi puta spominju mobing i jednakost plata.


 
Ipak, bh. sindikati ne odustaju od sve glasnijeg protivljenju novom zakonu, mada niko jasno i konkretno ne navodi šta u njemu zaista ne valja.

 

zlatko-hurtic

 

Ekonomski stručnjak Zlatko Hurtić gostovao je na TV1 povodom haosa koji je u državi izazvao prijedlog novog zakona u radu i tom prilikom kazao da je razočaran svime što se dešava te pojasnio da  novi zakon uopšte ne donosi radikalne promjene i da se njime ništa drastično neće promijeniti.

 

Hurtić dodaje kako su reakcije sindikata za njega nerazumljive jer, ako se uđe u analizu izmjena, u puno segmenata ustvari se govori o povećanju prava radnika, dok se samo u jednom segmentu, gdje je riječ o kolektivnim ugovorima, ta prava, uslovno rečeno, minimiziraju.

 

- Ako je sindikat protiv ovog zakona, postavlja se pitanje koga on ustvari štiti i zastupa?!, zaključuje Hurtić.

 

Riječ stručnjaka i analizu zakona koji je uzburkao dio (dobro uhljebljene) bh. radničke javnosti, pogledajte od 18. minute intervjua na TV1:

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook