NOVE NAJAVE PREMIJERA

Novalić: Nastojat ćemo oporezovati topli obrok i povećati minimalne plate

Front27.07.15, 14:57h

Novalić: Nastojat ćemo oporezovati topli obrok i povećati minimalne plate
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Fadil Novalić izjavio je danas da treba iskoristiti trenutnu inicijativu Evropske unije (EU) koja je pokazala da se međunarodna zajednica udružuje kako bi pomogla Bosni i Hercegovini u ekonomskom oporavku

 

Premijer Novalić je na pres-konferenciji naveo da će Vlada FBiH pristupiti harmoniziranju plaća u javnom sektoru, ali nije mogo garantovati da će se to odnositi i na ministarske plaće, te dodao da će u narednom periodu nastojati da dođe do oporezivanja toplog obroka kao i povećanja minimalne plaće u FBiH na 450 do 500 KM.

 

Novalić smatra da će od planiranih reformi najteže biti provesti one koje su "najmanje važne" poput Zakona o radu jer tvrdi da on najmanje posljedica ostavlja na proizvodni sektor, ali da očekuje da i smanjenje javne potrošnje bude dosta problematično.

 

Federalna ministrica finansija Jelka Miličević izjavila je da je Vlada voljna i da ima snage da krene u ove reforme.

 

Dodala je da je rebalans budžeta FBiH prolongiran jer još vjeruju u obnavljanje aranžmana sa MMF-om, koji je istovremeno "ulaznica za aranžmane s drugim finansijaskim institucijama - Evropskom konisijom, Evropskom investicionom bankom, te Evropskom bankom za obnovu i razvoj".

 

Miličević je naglasila da bi usvajanje rebalansa budžeta na  sjednici održanoj danas tim institucijama moglo poslati poruku da oni Vladi FBiH nisu partneri.

 

- Oni su nama dobri, poželjni i jedini mogući partneri u ovom trenutku tako da smo odluku o rebalansu prolongirali za otprilike mjesec dana - rekla je Miličević.

 

(FENA/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook