USVOJENA REFORMSKA AGENDA

Novalić: Treba iskoristiti trenutnu incijativu EU i provesti reforme

Info dana27.07.15, 13:14h

Novalić: Treba iskoristiti trenutnu incijativu EU i provesti reforme
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Fadil Novalić izjavio je danas da je Vlada FBiH usvojila Reformsku agendu za Bosnu i Hercegovinu za period od 2015. do 2018. te dodao da se Parlament FBiH neće izjašnjavati o tom dokumentu već će samo biti informisan

 

Pojasnio je da agenda obuhvata šest oblast - javne finansije, poslovni ambijent, tržište rada, socijalnu sferu i penzije, vladavinu prava, te reformu javne uprave.

 

Novalić je rekao da treba iskoristiti trenutnu inicijativu Evropske unije (EU) koja je pokazala da se međunarodna zajednica udružuje kako bi pomogla BiH na ekonomskom oporavku.

 

Istakao je da nije bilo potrebe za obavještavanjem javnosti i medija o sadržaju agende dok ona nije dobila konačnu formu te da će ona sada biti dostupna javnosti.

 

Novalić je kazao da će Vlada pristupiti harmoniziranju plaća u javnom sektoru, ali nije mogo garantovati da će se to odnositi i na ministarske plate, te dodao da će u narednom periodu nastojati da dođe do oporezivanja toplog obroka kao i povećanja minimalne plaće u FBiH na 450 do 500 KM.

 

Federalna ministrica finansija Jelka Miličević izjavila je da je Vlada voljna i da ima snage da krene u ove reforme.

 

Dodala je da je rebalans budžeta FBiH prolongiran jer još vjeruju u obnavljanje aranžmana sa MMF-om.

 

(FENA/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook