PREMIJER FEDERACIJE

Novalić: Novi zakon o radu pokazat će ko je opozicija reformama, novom zapošljavanju i putu ka EU

Front27.07.15, 08:08h

Novalić: Novi zakon o radu pokazat će ko je opozicija reformama, novom zapošljavanju i putu ka EU
Prema analizama koje smo radili čak 26 članova novog zakona o radu nudi više prava radnicima nego što ih imaju sada

 

Novi zakon donosi kazne za rad na crno u skladu s novim zakonom o prekršajima i donosi ograničene kolektivne ugovore jer ništa na svijetu nije neograničeno, donosi i niz poboljšanja u pogledu zaštite žena na radu, spriječavanja dskriminacije i mobinga, uvodi se i pojam neopravdanih razloga za otkaz. U zakonu postoji radni odnos i na određeno i na neodređeno vrijeme. Novi zakon je uzet s polica EU. To je zakon bivše vlade kojeg smo promijenili u samo tri-četiri točke,kazao je federalni premijer Fadil Novalić, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

 

Gostujući večeras u Dnevniku D Federalne televizije Novalić je rekao kako se borba zapravo ne vodi oko zakona već oko kolektivnih ugovora koji pojedinim privilegiranim društvenim klasama daju ogromna prava i drugim nikakva prava.

 

Na konstataciju da sindikalisti najavljuju prosvijede kada zakon dođe pred Parlament Novalić je kazao kako je ova Federalna vlada reformska vlada i stoga ne očekuje kako će je svi voljeti i svi podržavati.

 

-Mi smo taj rikzik prihvatili i nećemo odustati od reformskog kursa i nećemo gubiti vrijeme na kupovinu vremena i čuvanje fotelja jer nam do toga nije stalo. Mi ćemo raditi reforme bez obzira kako se to u pojedinim grupama percipiralo jer su reforme potrebne ovom društvu, kazao je Novalić.

 

Štete od neusvajanja zakona ogromne

 

Ako zakon ne bude usvojen, dodao je, štete su milijardu i pol maraka, a po osnovu  31.800 tužbi po kolektivnim ugovorima štete su 580 milijuna maraka glavnice, plus kamate i sudski troškovi, čime se trošak penje na milijardu KM, što pritišće proračune i o tome nitko ne govori.

 

- Cijela se država trese zbog 140 milijuna maraka deficita u Mirovinskom fondu, a nitko ne govori kako isplatiti toliki iznos po osnovu tužbi. Mi dakle novim zakonom o radu ciljamo i na to kako zaustaviti tu spiralu propadanja, kazao je premijer F BiH.

 

On je rekao i kako nije točno da je Sindikat bio isključen iz kreiranja zakona.- 183 člana novog zakona su revnosno pregledana na Ekonomsko-socijalnom vijeću. U 24 točke se sindikati i poslodavci nisu složili i vlada je uzela optimalna riješenja i ugradila ih u novi zakon o radu, kazao je.

 

Po njegovom mišljenju pitanje novog zakona o radu nije stranačko pitanje, ili pitanje pozicije ili opozicije.

 

-Ovo je reformski zakon. Svi su šefovi stranaka potpisali izjavu o europskoj opredjeljenosti BiH i da će slijediti reformski put. Ovo je pitanje jesmo li mi za reforme ili nismo. I ovaj zakon nije dan preurenjeno, već ja mislim prekasno. Nakon četiri godine borbe oko zakona o radu moramo se suočiti s tim prihvaćamo li mi reformski put ili ne. Možemo i drugačije se upitati. Postoji li u Parlamentu opozicija koja će stati na put reformama, zapošljavanju, zapošljavanju mladih i pristupa EU. To za nas nije pitanje ni pozicije ni opozicije. To je za nas ozbiljno pitanje suštine života u BiH, kazao je Novalić.

 

Reforsku agendu, koju je već usvojilo Vijeće ministara i Vlada RS, u ponedjeljak će, prema Novalićevim riječima, usvojiti i Vlada F BiH

 

Vlada će se za 200 milijuna KM zadužiti kod svih komercijalnih banaka i za te kredite neće biti potrebna hipoteka. Banke mogu vladama plasirati do 5 posto svog kreditnog portfolia. Dakle, ne može jedna banka nam dati kredit. Pošto one imaju viška kapitala banke su došle i mi smo razgovarali o tome, kazao je.

 

“Ministrica Miličević to vrhunski radi”

 

Federalni premijer rekao je i kako struja neće poskupijeti.

 

- Postoje rezerve i u rudnicima i u elekroprivredama i u Vladi F BiH. Revnosno radimo na uštedama od 73 milijuna KM, postoji moratorij na zapošljavanje u javnom sektoru, postoje rezanja troškova u javnom sektoru i moram pohvaliti ministricu Miličević koja to vrhunski radi. Dakle postoji dovoljno rezervi u društvu da ne prevaljuje troškove restruktuiranja rudnika na potrošače i to se neće dogoditi, kazao je Novalić.

 

Pijasnio  je kako on obavlja dužnost federalnog ministra energetike, industrije i rudarstva, a da taj resor energetike u tehničkom smislu vodi dr Stipe Buljan, zamjenik ministra, koji, kako je rekao to zna raditi. -Ja u suštini samo potpisujem, kazao je Novalić.

 

Novalić je izrazio uvjerenje kako će  Vlada F BiH biti kompletirana najdalje do početka rujna.

 

 

(hms.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook