Za 'Propeler' se takmiče 22 filma

Počeo 18. motovunski filmski festival: Radi što hoćeš, gledaj što hoćeš!

Kultura26.07.15, 11:14h

Počeo 18. motovunski filmski festival: Radi što hoćeš,  gledaj što hoćeš!
Tokom pet festivalskih dana u četiri kina - u Kinu Bauer i u Još manjem kinu tokom dana, a u Kinu Trg i Kinu Billy u večernjem programu, prikazat će se stotinjak filmova

 

 

Prigodnim programom te prikazivanjem belgijskog filma "Najnoviji zavjet" redatelja Jacoa Von Dormaela sinoć je na motovunskom trgu otvoren 18. motovunski filmski festival u sklopu kojega će do srijede, 29. jula biti prikazano stotinu filmova svih žanrova iz cijeloga svijeta.

 

Kako je rečeno na otvaranju koje je publika obilježila paljenjem prskalica, Motovunski filmski festival pod geslom "Radi što hoćeš,  gledaj što hoćeš" nudi niz intrigantnih festivalskih programa i posebnih selekcija.

 

U programu "Bože, pomozi!" prikazivat će se filmovi o vjerskim ekstremizmima svih boja i oblika koji predvodi dokumentarni hit "Pročišćenje: scijentologija i tamnica vjere" Alexa Gibneya o vjeri bogatih i slavnih. Program "Brutalni Francuzi" predstavlja radove predstavnika novog francuskog ekstremizma, koji u Motovun dolaze kao plod suradnje s Festivalom Francuske u Hrvatskoj "Rendez-vous".

 

Pregled najboljih filmova nastalih u okviru kultnog danskog pokreta donosi program "20 godina Dogme", a u selekciji "Motovun kult"  prikazuju se slavni filmovi s prethodnih izdanja festivala poput "Trči Lola, trči" i "Neka uđe onaj pravi" dok program "TV 2.0 - Vrijeme velikih serija" donosi projekcije pilota najvećih svjetskih TV serija.

 

U glavnom festivalskom programu 22 filma konkuriraju za nagradu Propeler Motovuna te za nagradu udruženja filmskih kritičara FIPRESCI, a dodjelit će se i tradicionalna motovunska nagrada za najbolji kratki film.

 

Ovogodišnji dobitnik nagrade Maverick je poljski redatelj Jerzy Skolimowski, a nagrada "50 godina" dodijelit će se utemeljitelju motovunskog festivala Rajku Grliću.

 

Tokom pet festivalskih dana u četiri kina - u Kinu Bauer i u Još manjem kinu tokom dana, a u Kinu Trg i Kinu Billy u večernjem programu, prikazat će se stotinjak filmova.

 

Zemlja partner ovogodišnjeg Festivala je Francuska, a osim francuskih filmova, iz te zemlje dolazi i niz pratećih programa od izložbi do muzičkih programa.

 

(Fena/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook