Ostaje još glasanje u Vijeću naroda RS-a

NSRS usvojila odluku o referendumu u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH

Front15.07.15, 19:03h

NSRS usvojila odluku o referendumu u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH
U Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) večeras je usvojena odluka o raspisivanju referenduma o nametnutim odlukama visokog predstavnika, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH



Nakon dvodnevne burne rasprave za ovu odluku, koju je inicirao entitetski predsjednik Milorad Dodik, glasalo je 45 poslanika, niko nije bio protiv, a 31 poslanik je bio suzdržan.



Poslanici Koalicije „Domovina“ uz znak protivljenja napustili su skupštinsku salu prije glasanja.



Na osnovu Dodikovog prijedloga, referendumsko pitanje o kojem će se izjašnjavati građano glasi: "Da li podržavate neustavno i nezakonito nametanje zakona od strane visokog predstavnika međunarodne zajednice, a posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske?".



Usvojen je i amandman Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS kojim se za dan održavanja referenduma utvrđuje prva nedjelja po isteku 50 dana od dana stupanja na snagu odluke o referendumu. Odluka će, predviđeno je usvojenim amandmanom, stupiti na snagu osmog dana od objavljivanja u „Službenom glasniku RS“.



Međutim, da bi skupštinska odluka stupila na snagu, mora biti potvrđena i u Vijeću naroda RS-a, ali neće dobiti saglasnost Kluba Bošnjaka.



Šef tog kluba Mujo Hadžiomerović potvrdio je Feni da će bošnjački delegati pokrenuti pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na odluku o referendumu u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH.



Ukazao je da će bošnjački klub iskoristiti sva pravna sredstva da bi osporili odluku o referendumu, jer „nanosi ogromnu štetu“.



Tokom dvodnevne oštre skupštinske rasprave opozicija u RS je isticala da ni oni nisu zadovoljni radom državnih pravosudnih institucija, ali su protiv manipulacije građana referendumom, što, kako tvrde, i ovaj put radi Dodik i vlast u RS.



S druge strane, Dodik uvjerava da Dejtonski sporazum i Ustav RS daju tom bh. entitetu pravo da organizira i sprovodi referendum na svojoj teritoriji, odbacujući kao neargumentirane tvrdnje pojedinih predstavnika međunarodne zajednice da RS nema pravo na ovakav potez.



Dok entitetski predsjednik odluku o referendumu naziva historijskom, opozicionari smatraju da ona vlastima RS-a služi kao sredstvo pritiska na međunarodne predstavnike u nastavku strukturalnog dijaloga te da referenduma ipak neće biti, kao što nije održan ni 2011.godine.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook