Foto / Tužnu povorku dočekali članovi porodica

Konvoj sa 136 tabuta žrtava genocida stigao u Potočare

Hronika09.07.15, 17:45h

Konvoj sa 136 tabuta žrtava genocida stigao u Potočare
Konvoj sa 136 tabuta s posmrtnim ostacima žrtava genocida u Srebrenici, koji je jutros krenuo iz Visokog, nakon prolaska kroz Sarajevo i odavanja počasti žrtvama od više hiljada građana, u popodnevnim satima stigao je u Potočare gdje će u subotu, 11. jula, biti obavljena kolektivna dženaza i ukop, javlja Anadolu Agency

 

 

Konvoj su u Potočarima dočekali članovi porodica ubijenih Srebreničana na mjestu nekadašnje Fabrike akumulatora. Oni su u tišini formirali dva reda od kamiona do ulaza u prostor nekadašnje Fabrike akumulatora kako bi na rukama prenijeli tabute sa žrtvama srebreničkog genocida. 

 

U međuvremenu, veliki broj porodica je ranije danas stigao u Potočare kako bi obišli mezare i proučili Fatihu. Mnogi od njih su čekali dvije decenije kako bi ukopali uglavnom nekompletna tijela očeva, braće, muževa, rođaka.

 

Iznošenje tabuta s posmrtnim ostacima žrtava genocida do Musale, ispred Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari planirano je sutra, 10. jula u poslijepodnevnim satima.

 

Tužnu kolonu sa tabutima 136 srebreničkih žrtava koje će 11. jula ove godine biti ukopane u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari ispratili su jutros iz prostorija Javnog komunalnog preduzeća Gradska groblja Visoko članovi porodica i brojni građani.

 

Najstarija žrtva koja će biti ukopana ove godine je 75-godišnji Jusuf Smajlović. On će biti ukopan sa sinom i unukom. Pored njega, u Potočarima će biti ukopan i Ismet Mehmedović sa svoja tri sina: Fikretom, Rifetom i Salihom. Među 136 žrtava je i 18 maloljetnika od kojih osam 16-godišnjaka.

 

Uz dosad ukopanih 6.166 žrtava genocida nad Bošnjacima Srebrenice 1995. godine i 75 onih koji su ukopani pored očeva i braće, na 20. godišnjicu najvećeg zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, smiraj će naći još 136 žrtava. Nakon subote, u Memorijalnom centru u Potočarima će biti ukopano ukupno 6.377 osoba.

 

Dženaza-namaz za 136 žrtava genocida počet će 11. jula u 13 sati, prvo klanjanjem podne i ikindija-namaza, a onda i dženaze-namaza. 

(Anadolija/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook