OVO NAPROSTO MORATE PROČITATI

Latvijci genijalnim pismom nokautirali Grke: Želite solidarnost? Super, dajte nam tećinu svojih plata i penzija

Hronika07.07.15, 20:21h

Latvijci genijalnim pismom nokautirali Grke: Želite solidarnost? Super, dajte nam tećinu svojih plata i penzija
Grčka kriza glavna je politička tema zadnjih nekoliko tjedana, a među brojnim objavama i stajalištima o tome tko je krivac za krizu te kako je riješiti našla se i objava na Facebook stranici "Grčka i latvijska euro solidarnost", na toj je stranici pred grčki referendum o prijedlogu međunarodnih kreditora objavljeno pismo upućeno grčkom narodu

Apel Grcima u nastavku prenosimo u cijelosti.

 

"Dragi grčki narode!

 

Mi, penzioneri, liječnici, policajci, učitelji i ostali obični europski građani Latvije oduševljeni smo vašim zahtjevom za europskom solidarnošću!

 

Sigurni smo kako ćete biti obradovani spoznajom kako ste pronašli nove saveznike - nas! Pa hajmo zajedno promijeniti Europu!

 

Prosječna mirovina u Grčkoj iznosi 800 eura. Prosječna mirovina u Latviji iznosi 300 eura. Prosječna neto plaća u Grčkoj je 820 eura, a u Latviji 600 eura. Usto, Latvija je sjeverna zemlja, ovdje postoji nešto što nazivamo "sezonom grijanja" - temperature padnu ispod -10°C, a troškovi režija skoče za više od 150 eura mjesečno.

 

Mi smo za to da nam poklonite trećinu plaća, mirovina i poreza

 

Uzimajući sve to u obzir, ne bi li bilo divno kada biste ljubazno s nama podijelili jednu trećinu svojih, penzija, poreza i plaća? To je naš demokratski odabir, tako da vas molimo da ga poštujete! Svi mi to želimo. Ipak smo svi mi dio jedne europske obitelji...

 

Osim što mi nikada nismo posudili novac koji nismo u stanju otplatiti, samo kako bismo kasnije ucjenjivali vjerovnike samoubojstvom i krivili njih za promašenu politiku naše nacionalne vlade koju smo sami izabrali. Naš omjer duga i BDP-a ne prelazi 40 posto. Za vrijeme financijske krize, uspjeli smo sanirati svoje banke i vratiti se na pretkrizno stanje četiri godine nakon što nam je Trojka nametnula politiku štednje i rezova. Ta nam je politika pomogla da provedemo važne strukturne reforme i da potaknemo našu ekonomiju da raste najbrže u cijeloj Europi!

 

I znate što, prije nego što smo ušli u Europsku uniju i u eurozonu bili smo mnogo siromašniji nego danas, zato što smo nakon 50 godina istočnoeuropske "solidarnosti" sa SSSR-om zaboravili što to znači biti konkurentan. Zaboravili smo proizvoditi proizvode koji su konkurentni na slobodnom tržištu, ali otada smo naučili neke lekcije.

 

Sami ste krivi za svoje probleme

 

Naučili smo da se ne bi trebalo trošiti više nego što se zarađuje. Naučili smo da kad se novac posuđuje, onda moraš imati barem minimum poštenja da priznaš kako to nije poklon i kako se posuđeno mora vratiti. Nikada nismo lagali o svojem javnom dugu kada smo pristupili eurozoni,i nikada nismo imali potrebu napustiti obranu tečaja između naše nacionalne valute i eura, niti prije, niti nakon preuzimanja eura.

 

Saberite se. Budite barem toliko pristojni da priznate pogreške koje su vaše demokratskim putem izabrane vlade činile desetljećima. Nemojte kriviti Europu zbog toga što vam ne daje besplatan novac (ili što vam ne otpisuje dugove). Da, bilo bi bolje kada bi se dio duga otpisao, no o tome ne odlučuje dužnik. I ako želite da vam vjerovnici više pomognu - oni će to učiniti, ako ih budete poštivali, ako im priznate pravo da sami odlučuju o tom dugu te ako pokažete rezultate i političku volju da se Grčka promijeni, da postane konkurentna i da ponovno počne rasti. Glasajte ZA.

 

Grčka je Europa. Europa je Grčka", zaključuje se u objavi.

 

(index.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook