NEODGOVORNA VLASTI

Čedo Jovanović o krizi u Grčkoj: Sreća pa barem nismo imali lijevo-populističku Sirizu, oni bi nas sravnili sa zemljom!

Hronika07.07.15, 15:09h

Čedo Jovanović o krizi u Grčkoj: Sreća pa barem nismo imali lijevo-populističku Sirizu,  oni bi nas sravnili sa zemljom!
Čedomir Jovanović, predsednik LDP, govorio je za Internet portal RTS-a o referendumu i krizi u Grčkoj

Kako se desila kriza u Grčkoj i kako su Grci to sebi dopustili?

Odgovor na to pitanje je vjerovatno složeniji od nekoliko rečenica jednog intervjua, ali bi mogao da se svede pod jednostavnu dijagnozu - da su trošili više nego što su zarađivali. Od neracionalnog trošenja na vojsku mitskih razmjera do državnih investicija kroz koje se novac trošio i otimao kao da je ničiji, od uslova poslovanja u javnom sektoru, trinestih i četrnestih plata i fantastičnih otpremnina nezamislivih u mnogo razvijenijim privredam od grčke do olakog zaduživanja građana sumama koje ne mogu ni da zamisle da će nekad vratiti. Ostaje pitanje zašto su evropske banke i institucije toliko dugo zatvarale oči pred načinom funkcionisanja Grčke države i društva koja je odavno smještena u poslovicu koja mjeri nečiju zaduženost, mada je sasvim sigurno da populistička i demogoška politika Sirize neće grčku krizu dovesti korak bliže rješenju nego će je samo naknadno komplikovati.

 

Može li grčka kriza da se prelije u Srbiju?

Ako se poredi trenutni srpski dug sa dohotkom koji se ostvaruje u Srbiji, naša situacija sad već nije mnogo drugačija od grčke. Dvadeset i nešto milijardi eura kojima su Srbiju zadužile ova i prethodne dvije vlade su za naše društvo jednako velik i teško savladiv zalogaj kao stotine milijardi grčkog duga za Grke. Naša kriza je toliko duboka da teško šta više ima da nam se prelije iz Grčke osim nekog lijevo-populističkog pokreta, neke lokalne varijante Sirize, što je vjerovatno jedina preostala demagogija čiju destruktivnost još nismo isprobali. Poslije velikih nacionalnih priča, pogrešno i površno shvaćenog evropskog puta Srbije, ostaje nam samo još da potonemo u praznoglavi revolucionarni i populistički zanos koji bi sravnio sa zemljom naše poslednje nade da bi smo jednom mogli postati moderno evropsko društvo.

 

Šta će se desiti nakon održanog referenduma?

Jasno je da referendum sam po sebi ne može ni na koji način rešiti budućnost Grčke. Ono što u priličnoj meri zabrinjava je atmosfera u kojoj je referendum vođen, način na koji je raspisan, kako je sklopljeno referendumsko pitanje, sa koliko lakoće su kršeni Ustav i zakoni Grčke i u kakvoj je medijskoj atmosferi održan. To su sve zajedno bile stvari koje su ukazale sa koliko zrelosti ili nezrelosti će se grčko društvo i trenutna vlast boriti sa krizom koja je pred njima. Danas izgleda da najveći dio birača nije tačno znao za šta ili protiv čega glasa, zapaljivi govori će dalje komplikovati situaciju među ljudima koji bi trebalo hladne glave da donesu nekakve historijske odluke o budućnosti svoje države, pa sve zajedno stvara jednu priličnu dozu pesimizma sa kojom ćemo svi zajedno gledati buduće teške i mučne izbore koje će Grčka napraviti.

 

 

(ldp.rs/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook