Šta stoji u pismu o kome bruje srbijanski mediji

Diplomatski skandal na pomolu: Nikolić uputio urnebesno pismo kraljici Elizabeti povodom rezolucije o Srebrenici?!

Front07.07.15, 11:40h

Diplomatski skandal na pomolu: Nikolić uputio urnebesno pismo kraljici Elizabeti povodom rezolucije o Srebrenici?!
Ovu vijest prvi je objavio portal "Danas.rs", da bi se potom brzinom munje proširila po cijeloj regiji...

 

Srbijanski mediji danas doslovno bruje o navodnom pismu predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, koje je uputio britanskoj kraljici Elizabeti povodom inicijative Londona da se u Vijeću sigurnosti UN-a usvoji Rezolucija o Srebrenici. Ovu vijest prvi je objavio "Danas", da bi se potom brzinom munje proširila po cijeloj regiji.

 

Pismo je dostavljeno Ambasadi Srbije u Londonu i zasad nema potvrde ni da je uručeno, prenosi novinska agencija Patria. Također, za sada nema zvanične potvrde ni da je pismo zaista napisano, ali ni demanta iz kabineta predsjednika Srbije. 

 

- Vaše Veličanstvo, lično Vam se obraćam, svjestan činjenice da bi moje obraćanje moglo da bude protumačeno kao nediplomatsko, ali moram, kako ne bismo napravili grešku i region Balkana vratili u teška vremena sukoba koje bismo svi da zaboravimo, poručio je navodno Nikolić u pismu kraljici Elizabeti

 

- Najljubaznije Vas molim da posvetite pažnju jednom ozbiljnom pitanju koje bi moglo da pokvari višegodišnje napore Srbije usmjerena ka davanju našeg skromnog doprinosa ukupnoj stabilnosti Jugoistočne Evrope. Naime, radi se o prijedlogu Rezolucije o Srebrenici, koji je u Vijeću sigurnosti UN-a podnijela Vaša zemlja, naveo je predsjednik Srbije u pismu upućenom 2. jula, tvrde mediji u Srbiji.

 

- Mi smo nacija prilično različita od drugih koje su slične veličine ili moći. Kad god bismo kroz istoriju bili napadnuti, opredjeljivali smo se za otpor i borbu za slobodu. U velikom broju prilika naši su se postupci podudarali sa formiranom međunarodnom pozicijom, borbom i ciljevima Vaše nacije. Nikada nismo željeli da odustanemo, da uzmaknemo, niti da nam drugi određuju za šta ćemo se mi opredijeliti. Takvo stanovište bilo je veoma zahtjevno, često i opasno, ali na kraju je nosilo olakšanje i bilo je zdravo za naš duh, navodi se također u pismu. 

 

Kako navodi agencija Patria, Nikolić u pismu dodaje i sljedeće:

 

- Imam na umu, između ostalog, Prvi svjetski rat i Drugi svjetski rat, u kojima su Srbi priložili najveću moguću žrtvu. U ova dva rata izgubili smo milione najmlađih, najpametnijih i najhrabrijih ljudi, što je za posljedicu imalo radikalno smanjenje našeg stanovništva i izgleda za budućnost. 

 

Sve je to učinjeno u uvjerenju da su sloboda i dostojanstvo čovjeka vrhunske vrijednosti. Nikada nismo bili vješti u hladnom kalkulisanju naših uloga i namjera, već smo se rukovodili osjećanjima, istakao je Nikolić.  

 

- Vjerujem da Vam je poznato da su se Srbi borili protiv Turaka, Austrougarskog carstva, Nijemaca i potom njihovog Rajha. Suprotstavili smo se i mnogim drugima, čak i NATO-u 1999. godine, u vjeri da moramo braniti teritoriju Kosova koja istorijski nama pripada, zaključuje u svom pismu predsjednik Srbije, prema infromacijama koje je objavila agencija Patria, a koje je adresiranom na „Njeno veličanstvo, Kraljica Elizabeta Druga, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, London".

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook