Obilježavanje 20. godišnjice genocida

Britanski premijer David Cameron: Nikada ne smijemo zaboraviti Srebrenicu

Front06.07.15, 19:13h

Britanski premijer David Cameron: Nikada ne smijemo zaboraviti Srebrenicu
Nikada ne možemo zaboraviti srebrenički masakr i moramo učiniti sve da spriječimo genocide u budućnosti, rekao je danas premijer Velike Britanije David Cameron u Londonu na ceremoniji obilježavanja 20. godišnjice od genocida u Srebrenici, piše Anadolu Agency (AA)

 

 

Britansko udruženje "Sjećanje na Srebrenicu" organizovalo je današnji događaj koji je okupio preko 2.000 ljudi, pored ostalog i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića te predsjednicu Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" Muniru Subašić.

 

"Nikada ne smijemo zaboraviti ono što se desilo u Srebrenici", kazao je Cameron ističući kako se na 20. godišnjicu od masakra prisjeća na hiljade osoba koje su izgubile svoje živote i one koji se još uvijek vode kao nestali. 

 

Britanski ministar vanjskih poslova Philip Hammond je izjavio da je danas sjećanje na ubistva hiljada nedužnih muslimana.

 

"To nas podsjeća da je imperativ da radimo sve što je u  našoj moći kako se ovakva vrsta zločina više nikad ne bi ponovila", kazao je Hammond.

 

U Srebrenici je tokom jula 1995. godine ubijeno više od 8.000 muslimanskih muškaraca kada su snage Bosanskih Srba zauzele taj grad koji je trebao biti sigurna zona pod zaštitom mirovnih snaga Ujedinjenih nacija.

(Anadolija/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook