Većinu ih ignorišete

O tome se ne priča: 19 najčešćih problema koje žene imaju s vaginom

ŽENA iN06.07.15, 18:55h

O tome se ne priča: 19 najčešćih problema koje žene imaju s vaginom
Osim dosadne mjesečnice, vaša ‘mačkica’ može imati čitav niz problema. Većina njih je bezazlena, no nekih biste se zaista trebali bojati pa nipošto nemojte izbjegavati redovne odlaske ginekologu, piše Buzz Feed

 


1. Nešto ste zaboravili u vagini


Najčešća stvar koju žene zaboravljaju u svojim rodnicama su tamponi, izjavila je ginekologinja dr. Alyssa Dweck, autorica knjige “V je za vaginu”. Da nešto nije u redu odat će vrlo neugodan miris, a osim tampona, ginekolozi u ženama često pronalaze i dijafragme te dijelove igračaka za seks. Ako sumnjate da vam je nešto ostalo u vagini, posjetite ginekologa jer postoji mogućnost ogrebotina i upale.


2. Pronašli ste neku izbočinu ili kvržicu


Nemojte paničariti, obično se ne radi ni o čem ozbiljnom. Ako imate natečenu, bolnu kvrgu na svojoj stidnici, vjerojatno se radi o Bartholinijevoj žlijezdi. Ovo je prilično česta pojava i uglavnom je dovoljno tretirati ju oblozima. No, ako je bol jaka, možda se inficirala, pa posjetitie liječnika.


Druga vrlo učestala pojava je lojna cista odnosno mala potkožna kvržica, koju mogu uzrokovati lezije kože ili začepljene pore i kanali. Također su bezopasne, osim kada se upale i postanu vrlo bolne. Tada biste trebali posjetiti ginekologa.


3. Upala folikula dlake


Folikulitis je začepljeni i upaljeni folikul dlake. To izgleda kao bubuljica, a u najgorem slučaju može ostaviti ožiljak. Možete ih dobiti od brijanja, depilacije, znojne odjeće ili jacuzzija. Možete ih tretirati toplim kompresama.


4. Kožni problemi


Kao i na svakom drugom dijelu kože, tako se i na spolovilu može pojaviti neka kožna bolest poput psorijaze, ekcema pa čak i rak kože, kaže dr. Mary Jane Minkin, profesorica ginekologije i opstetricije na medicinskom fakultetu Sveučilišta Yale.


5. U blizini vagine imate veliku, ispupčenu venu


To se zove proširenje vene i na stidnici se najčešće pojavi tokom trudnoće, kaže dr. Dweck. Proširene vene mogu biti uzrokovane i naprezanjem na wc-u ili dugotrajnim stajanjem. Nema puno tretmana za njih, ali, srećom, najčešće se same povuku.


6. Vaša se vagina odbija navlažiti


Ako se navlaživanje vagine ‘ne dogodi’, to može biti vrlo neugodno, pogotovo tokom seksa. No, nemojte odmah pretpostaviti da ste bolesti. Suhoću rodnice može uzrokovati mnogo toga: kontracepcijske pilule, lijekovi za alergiju, dojenje… Pitajte liječnika da vam promijeni lijek ili si pomozite lubrikantom, kaže dr. Minkin.


7. Svrbi vas i imate bijele naslage


Ovo je znak gljivične infekcije, koja je vrlo česta. Uzrokuje ju uzimanje antibiotika, dijabetes, mokri kupaći kostim… Sve što remeti pH ravnotežu (ispiranje vagine ili seks također). Tretira se kremom protiv gljivica i/ili vaginaletama.


8. Imate tanki, bijeli iscjedak neugodnog mirisa


Vrlo neugodan miris popraćen iscjetkom, a katkad i pečenjem, često je znak bakterijske vaginoze. Radi se o bujanju bakterija koje obično žive u rodnici, a do bujanja dolazi zbog poremećene pH ravnoteže. Vrlo je česta, a liječi se oralnim ili vaginalnim lijekovima.


9. Vagina vas svrbi ili peče


Ovo može ukazivati na mnogo toga: od obične gljivične infekcije, do spolno prenosivih bolesti poput klamidije, gonoreje ili sifilisa. Posjetite ginekologa i testirajte se na spolne bolesti, liječenje je obično vrlo jednostavno.

No, imajte na umu da spolne bolesti katkad nemaju nikakvih simptoma pa redovito posjećujte svog ginekologa.


10. Kada pokušate staviti nešto u svoju rodnicu, ona se ‘stisne’


Vaginizam je seksualna disfunkcija kod žena. Predstavlja bolno stanje u kojem se mišići rodnice toliko stegnu da onemogućuju vaginalne penetracije. Ovo stanje može dovesti do neugode, boli, a katkad seks uopće nije moguć. Porazgovarajte sa svojim liječnikom i on će vam pomoći u rješavanju ovog problema.


11. Ne možete staviti ni tampon


Prilično je rijetko, no neke se žene rađaju s debljim, tzv. neprobojnim himenom. U ovom slučaju, stavljanje tampona ili seks nisu mogući. Ovaj vam problem liječnik može dijagnosticirati prilikom pregleda, a rješava se hirurškim zahvatom, kaže Dweck.


12. Ne možete se prestati češkati “dolje”


Prije nego pomislite na stidne uši ili spolnu bolest, imajte na umu da se možda radi samo o iritaciji kože. Dr. Minkin kaže da se svrbež najčešće javlja nakon godišnjeg odmora ili od korištenja novog sredstva za tuširanje. Iritaciju mogu izazvati i novi deterdžent za pranje, bojila iz tkanine, sapun… Kako biste bili sigurni da se radi samo o iritaciji, perite vaginu samo čistom vodom. Ako svrbež ne prestane, problem je ozbiljniji.


13. Stalno vam se piški i peče vas


Vjerovatno se radi o infekciji urinarnog trakta. Često se prenosi seksualnim putem, no ne nužno. Vrlo je neugodna, no lako se liječi antibioticima.


14. Vagina vas jednostavno – boli


Bol u rodnici, a posebno ona tokom seksa, može ukazivati na mnogo različitih stvari. Može ju uzrokovati suhoća, infekcija, mjesečnica ili endometrioza, kaže dr. Dweck. Ako je bol česta, otiđite liječniku da otkrije uzrok i preporuči vam lijek.


15. Boli vas vulva


Ako imate stalnu bol na vanjskom otvoru vagine i nije povezana ni s jednim dosad spomenutim mogućim uzrokom, možda se radi o vulvodiniji. To je hronična bol koju može uzrokovati čak i dodir pamučnim jastučićem, kaže dr. Minkin. Ova tegoba nije do kraja shvaćena i katkad je prije dijagnoze potrebno proći nekoliko različitih liječnika pa, ako vas boli, svakako spomenite vulvodiniju svom ginekologu.


16. Krvarite, a nemate mjesečnicu


‘Tačkasto’ krvarenje najčešće nije neka velika stvar, a česta je kod žena koje piju kontracepcijske pilule. Iako može iživcirati, nije opasno, osim kada se događa jako često.
“Krvarenje nakon seksa nešto je čemu bih posvetila više pažnje”, kaže dr. Minkin. Uzrok može biti obična suhoća vagine, no može se raditi i o infekciji, pa čak i karcinomu pa svakako o tome obavijestitie svog liječnika.


17. Imate mjehuriće ili bradavice oko vagine


HPV i genitalni herpes mogu se manifestirati kroz ove simptome. Iako ne postoji lijek ni za jedan od ova dva virusa, važno je da se testirate, tretirate virus i poduzmete mjere opreza kako ga ne biste prenijeli partneru.


18. Često imate bolove u zdjelici, iscjedak, bol tokom seksa i povišenu temperaturu


Upalna bolest zdjelice (salpingitis) je upala jajovoda, obično izazvana infekcijom. Često je posljedica neliječenja gonoreje i klamidije.


Salpingitis može imati bezbroj simptoma, a ne mora imati nijedan. Ako primijetite simptome poput bolova u zdjelici, povišene tjelesne temperature, povraćanja, boli tokom seksa ili mokrenja i iscjetka, odmah posjetite liječnika. Otkrivena rano, ova se upala lako liječi antibioticima, no kada se ne tretira pravovremeno, može uzrokovati neplodnost.


19. Na stidnici imate mjesto koje je uvijek iritirano i svrbi


Rak vulve vrlo je rijedak i čini samo 0,6 posto svih karcinoa kod žena u Sjedinjenim Američkim Državama. Uglavnom pogađa žene u dobi od oko 70 godina, no slučajevi kod mladih žena često su povezani s infekcijom HPV-om.


Redovito posjećujte svog ginekologa jer se većina stvari može uspješno izliječiti, a one koje su neizlječive mogu se olakšati.

 

(Net.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook