Oštro protiv IZ

Dodik: Islamska zajednica je radikalna politička organizacija koja je za nas opasna!

Hronika06.07.15, 13:13h

Dodik: Islamska zajednica je radikalna politička organizacija koja je za nas opasna!
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra kako bi Islamska zajednica u BiH trebala biti nevladina, a ne, kako je ustvrdio, politička organizacija u bošnjačkom narodu

 

Ustvrdio je kako je Islamska zajednica u BiH “ustvari, radikalna politička organizacija koja provodi i ima u sebi značajne elemente radikalnog islama i koja je integrirana s islamskim pokretom širom svijeta”.

 

– Zbog toga je ona za nas opasna. Ona je ključna politička organizacija u bošnjačkom narodu. Ona odlučuje tko je pobjednik kod Bošnjaka na izborima i zato ne treba zanemariti to o čemu govori, iako su ti njihovi zahtjevi nerealni i nemoguće ih je ostvariti, kazao je Dodik u izjavi novinarima na Mrakovici.

 

Istaknuo je i kako neće biti provedenii zahtjevi izneseni na jučerašnjem saboru Islamske zajednice u BiH, da se donese zakon o zabrani poricanja genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i trajnoj zabrani službene upotrebe oznaka, zastava, amblema i simbola bivše Vojske RS na teritoriju BiH, kao i da se formira distrikt Srebrenica.

 

-To je deplasirana priča. Teritorij RS je neprikosnoven i nema razgovora o tome, kazao je Dodik.

 

Sabor Islamske zajednice u BiH podržao je na jučerašnjoj sjednici u Sarajevu Fetvu Vijeća muftija o genocidu nad Bošnjacima, muslimanima u Srebrenici, te usvojio Deklaraciju Sabora IZ o genocidu nad Bošnjacima, muslimanima u Srebrenici.

 

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook